Спират се плановите операции и приемът в болниците в Пловдивска област. Това съобщи  шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева след заседанието на Областния кризисен щаб. Заповедта й е изпратена до главния държавен здравен инспектор. Изключение се прави само за онкоболни и родилки. Мерките се налагат, след като Пловдив влезе в лилавата зона с 14-дневна заболеваемост от 769 на 100 000 души.

В ДКЦ-тата се създават времеви зони за прегледи от страна на семейните лекари.

Според Димчева 75% от ковид леглата в Пловдив са заети. "Със спирането на плановите операции ще могат да се освободят медици, които да бъдат пренасочени за лечение на инфектирани", допълни тя.

Областният управител Ангел Стоев заяви, че положението е сериозно, макар заболеваемостта в града и региона да са по-ниски от средното за страната. Активните случаи  са 5431, а 783 са хоспитализирани. На домашно лечение са 4648. Под карантина са поставени 6963.

Шефката на просветния инспекторат Антоанета Кръстанова обяви, че от вторник учениците в Карлово минават изцяло онлайн. На този режим са в Пловдив, Асеновград, Перущица, "Марица" и Перущица. Заради ниската заболеваемост в Брезово пък минават на присъствено обучение. Шефовете на 16-та РИК Ивайло Василев и на 17-та РИК Дарина Тодорова заявиха, че подготовката за изборите върви нормално и ще бъдат взети всички мерки, за да се проведат в безопасна среда.