Веципремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обами днес на брифинг, че ГЕРБ и ДПС са купумави най-много гласове.

МВР отчете над 30% ръст на разследванията за изборна търговия в сравнение с изборите на 11 юли. 122 са досъдебните производства на тези избори. Според служебния министър Бойко Рашков вече има влязла в сила присъда на обвиняем в Плевен за купуване на гласове.

Министърът изрази възмущение от гласуването в Турция на тези избори, като дори намекна за намеса на южната ни съседка.

В тези 122 досъдебни производства, които сме образували и които разследваме - рекордьорите отново са ГЕРБ и ДПС, които непрекъснато поставят този знак на равенство между борбата с престъпността и репресията. Коренно различни понятия, но политически удобни. Но вече едва ли някой вярва, като виждаме как се срива доверието на българския избирател към тези партии. И за нас в хода на разследването не е тайна, че те партнират помежду си, включително и с гласове, заяви Бойко Рашков.

Той посочи като пример кандидат за депутат в Софийска област, в чийто дом са открити следи от това престъпление - този, който е получил парите, да докаже, че е гласувал за ДПС.

Според разследващите органи става въпрос за кандидата от ДПС Сандо Стефанов Захариев, който е последен в листата. Предстои иззетите материали да бъдат докладвани на прокуратурата, за да се прецени дали да бъде искан неговият имунитет като кандидат за народен представител.

МВР отчете, че е започнало и конвоирането на машините, предвидени за гласуване в чужбина. Очаква се ЦИК да предостави и плана за извозване на машините до избирателните секции у нас.