Известният хирург проф. д-р Красимир Мурджев бе удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Пловдив". Това стана на днешната сесия на Общинския съвет.

"Проф. Мурджев беше всеотдаен и изключитилен лекар, който ни напусна преждевременно. Той заслужава това признание", заяви шефът на дирекция "Общинско здравеопазване" д-р Калин Калинов.

Проф. д-р Красимир Мурджев е роден на 10 януари 1964 г. Завършил е медицина в МУ Пловдив, където преподаваше по обща и гръдна хирургия. Защитил е още магистратура по икономика на здравеопазването. Има научна и образователна степен „доктор“.

През 2014 година на изборите за Народно събрание стана депутат от Коалиция за България, където бе член на здравната и на комисията по отбрана. Ангажиментите в Парламента не успяха да го откъснат от пациентите му и всяка седмица оперираше в УМБАЛ „Св. Георги“, където бе зам.-началник на клиниката по специална хирургия. Преди да бъде избран за народен представител беше общински съветник в Пловдив. През 2011 година стана известен като спасителя от катастрофата с горящия автобус на автомагистрала “Тракия”. На 15 юни той е дежурен в УМБАЛ “Свети Георги” и ръководи екипа, действал изключително професионално. Само за четири часа 22-ма пациенти минават през шокова зала. Спасил е живота на много хора, които му остават благодарни за цял живот.

На 16 април 2016 година бе избран с голямо мнозинство за председател на БСП –Пловдив. Беше дългогодишен член на БСП.