Кричим става първата община в Пловдивска област, в която учениците се връщат в класните стаи без да бъдат тествани за COVID.

Това ще стане от утре, съобщи шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Става въпрос СУ "П. Р. Славейков", където паралелките са от 1 до 12 клас и НУ "Васил Левски" за деца от 1 до 4 клас. Причината за това решение е, че 14-дневната заболеваемост в Кричим е под 250 на 100 000. При това съотношение според Министерството на образованието тестове на учениците, които са се завърнали в училище не се правят. Кметът на Кричим Атанас Калчев пък първи в България въведе зелен сертификат за служителите на общината. Това стана на 4 ноември. От тогава те  влизат на работните си места само с наличието на поне един от необходимите документи- зелен сертификат за ваксинирани и преболедували или отрицателен резултат от проведено изследване.

В Карлово и Куклен, където заболеваемостта е под 500 на 100 училищата минават на ротационно обучение.

Над 1500 ученици от 1. до 4. клас от 45 училища в Пловдив и областта се връщат утре в класните стаи, след като техните родители са подали съответните заявления. Това каза шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова.

Тя добави, че децата са от учебни заведения от Пловдив, Асеновград, Първомай, Розино и други населени места.

"Днес раздадохме 2204 бързи антигенни теста на училищата. Някои от тях поискаха допълнително, тъй като имаха недостиг", уточни Кръстанова.

Образователната шефка добави, че в Пловдив  над 12 000 деца от учебни заведения от всички райони на града вече са на присъствено обучение. На 15 ноември първи в класните стаи се завърнаха учениците от ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" в Пловдив.

Утре ще бъдат раздадени тестовете за учениците за следващата седмица.