Бог Дионис, в образа на който се превъплъти за първи път Стайко Стайков – актьор от Държавен куклен театър Пловдив, инж. Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, заедно с вакханки в бели тоги, танцьори и музиканти от ФА „Тракия“  поведоха шествието по главната улица на Пловдив, което традиционно предхожда официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“. Програмата започна пред сградата на община Пловдив и премина по цялата главна улица, за да пристигне с много настроение на мястото на откриването в подножието на Стария град.

Официалното начало на 13-тото издание поставиха служебният министър на туризма Стела Балтова, Кметът на Пловдив Здравко Димитров, Областният управител Ангел Стоев, Председателят на Общински съвет – Пловдив – инж. Александър Държиков,  ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов и проф. д-р Диляна Вичева, - заместник-ректор на Медицински университет- Пловдив.

Пръв поздрав към участниците и гостите отправи домакинът - инж. Фратев. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и УХТ - Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2020 г.

Тази година участниците в „Дефиле на младото вино“ достигнаха рекорден брой – 60, от които 42 винопроизводители и 15 производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Те са разположени в дворовете на 16 възрожденски къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – „Галерия Джуркови“ и Къща „Недкович. Фестивалните локации, в които ще може да дегустирате младо вино са: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ - Експозиция „Златю Бояджиев“, ГХГ - Eкспозиция „Икони“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“. За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Поздрав към пловдивчани, участници и гости отправи и Кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Благодаря на „Съвет по туризъм - Пловдив“ и лично на г-н Фратев за усилията, които полагат по организацията, както и на всички партньори и участници. Дефилето традиционно привлича хора от страната, които идват специално, за да посетят Пловдив и Стария град. Събитието е важно за производителите от нашия регион, защото Пловдив е известен регион на винопроизводство. От днес до неделя, възрожденските къщи ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели,  дегустация на хубави български вина и вкусна храна. Пожелавам успешно представяне на всички участници, а на гостите незабравими моменти в най-хубавия град в България!“, каза в обръщението си Кметът на Пловдив.

След поздравите, служебният министър на туризма Стела Балтова отвори  първата бъчва младо вино на „Шато Копса“, носител на Златен Дионис от предходното издание на фестивала. С това бе дадено началото на винените дегустации,  които ще продължават днес до 18:00 ч., на 27 ноември - от 11:00 до 18:00 ч и на 28 ноември - от 11:00 до 17:00 ч. Експертно жури от УХТ-  Пловдив ще оценява качествата на новите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „Дионис“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. Посетителите на фестивала ще попълват анкетни карти и ще определят „Най-добро младо вино“ в категориите - червено, бяло и розе,

„Дефиле на младото вино“ ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието. Входовете на локациите ще бъдат организирани в еднопосочно движение, като в самите локации насочващи стрелки ще регламентират посоката на движението. Апелираме посетителите на фестивала да носят своите лични предпазни маски и да ги свалят само по време на дегустация и хранене. Не се струпвайте на големи групи и се движете само в компанията на най-близките си приятели или семейство. Преди всичко, всеки носи лична отговорност. За спазване на въведените мерки ще апелират и съблюдават студенти от партньора на фестивала - Медицински университет - Пловдив. Те ще бъдат с отличителни знаци и по всички локации.