Новият обастен управител на Пловдив Йордан Иванов встъпи в длъжност. Това стана на церемония в сградата на Областната администрация. На нея присъстваха досегашният губернатор Ангел Стоев, кметът на Пловдив Здравко Димитров,кмето от региона, политици и експерти.

"Благодаря за добрата съвместна работа с досегашния областен управител на Пловдив Ангел Стоев. Пожелавам на  новостъпилия в длъжност Йордан Иванов успех. Подарих му икона на Света Богородица с пожелание да закриля добрите дела за цялата област", заяви Здравко Димитров.

 

Приоритетите на Йордан Иванов:

 

Законност, нищо скришно, борд на авторитетите в област Пловдив и край на надменността към местната власт

 

Законност и гаранция, че всяко незаконосъобразно решение на местните власти в общините от област Пловдив ще бъде атакувано, пълна прозрачност как се харчат парите на данъкоплатците и публичност на документите, да бъде партньор и коректив на кметовете от областта в рамките на правомощията си. Това са част от ангажиментите, които пое при встъпването си в длъжност днес новият областен управител на Пловдив Йордан Иванов. 

 

“Първият безусловен, неотменим принцип, това е законността. От днес нито едно незаконосъобразно решение на общински съвет в областта няма да мине, няма да влезе в сила благодарение на това, че областната администрация ще го проспи”, заяви Иванов в словото си, след като благодари за гласуваното му доверие и на Министерския съвет, и премиера Кирил Петков, и на “Демократична България” и в частност на зам.-председателя на Народното събрание Атанас Атанасов, който го е номинирал за поста.  

“Законността е маята на демокрацията и ние не можем да си позволим да развиваме областта като център за икономическо развитие в републиката с незаконни решения. Ние не можем да позволим да презастрояваме Пловдив с незаконни решения. Нещо повече – ние не можем да си позволим като институция, която трябва да е блюстител на законността, да искаме от българските граждани да спазват законите, когато самите институции не го правят.”, добави областният управител. 

 

“Нищо скришно за никого”

 

Последва ангажимент пред гражданите и журналистите, че “всяка една стотинка, която разходва Областната администрация, ще бъде публична, ще бъде явна”.

“Няма да има нито един скрит разход, скрит договор, скрит протокол. Няма да има нищо скришно за никого и вратите на Областната администрация са отворени за вас”, обърна се той към представителите на медиите. 

 

“Край на надменното отношение към местната власт” 

 

Иванов очерта и какво има предвид под ангажимента си да бъде партньор на кметовете от областта и какво значи според него подкрепа за общините от страна на изпълнителната власт:

“На първо място това означава, че слагаме край на надменното отношение към местната власт. Аз съм определен с решение на Министерския съвет и точно утре мога да бъда освободен. А на територията на Пловдив област най-близко до гражданите стоят кметовете. Това са хора, които са избрани с мандат, познават най-добре нуждите на хората. И аз считам, че в българските региони живеят просветени хора, които могат да управляват живота си и не е необходимо някой да им хвърля пари през прозореца на джип, а могат да получават целесъобразно и законосъобразно финансиране от републиканския бюджет и по европроекти.”

Иванов обяви, че в най-кратък срок ще инициира среща с всеки от кметовете на общини в областта, като ще посети всяка от общините лично, за да се запознае с приоритетните им проекти и с проблемите им.  По думите му “никой няма да привиква кметове тук”. 

 

Новият областен управител добави, че вратите на институцията ще бъдат постоянно отворени и за кметовете на малки населени места в област Пловдив. Но очерта и проблем – има населени места, които са “изхвърлени” от плановете на развитие на общините, към които принадлежат, защото кметовете са от различни партии.

“Затова се обръщам към тези кметове на населени места, че когато тяхното населено място е сегрегирано и не получава необходимото финансиране и грижа, когато вратите на кмета на общината и на Общинския съвет са затворени за тях, вратата на Областната администрация е отворена”, каза Иванов. И продължи: 

 

“Давам дума на кметовете в Пловдив област и на гражданите, че след като заедно решим кое е най-правилното за всяка една община, ще браня тези проекти без оглед на това кметът на коя партия е, ще търся финансиране за тези проекти, докато е такава структурата на публичните финанси в републиката, и няма да се влияя от политическата принадлежност на когото и да било. Смятам, че мярата на професионализма е именно това”.

 

Освен с представителите на местната власт, областният управител планира срещи и с ръководителите а регионални звена на държавните институции в област Пловдив, за да се запознае какви проблеми има в работата им, с административния капацитет или нещо друго, за да се търсят решения. 

 

“Ако властта е мъдра, тя се вслушва в авторитетите”

 

Създаване на борд на авторитетите в област Пловдив, в който ще бъдат поканени не партийни чиновници, а авторитетите в сферите на градоустройството, транспорта, урбанизма, маркетинга, строителството и прочие, е друга инициатива, обявена от Йордан Иванов днес. По думите му, ако властта е мъдра, би следвало да се вслушва в експертизата на тези хора, които могат да дадат огромна добавена стойност за Пловдив област, но често пъти в хода на времето назад не са били търсени и чувани. 

 

“Ще работя за реформа в местното самоуправление”

 

“Човек в политиката, особено там, никога не трябва да отстъпва от своите обещания. Аз съм убеден децентралист. Като човек, ангажиран от години с политики за регионално развитие, заявявам, че ще работя за реформа в местното самоуправление, защото вярвам, че трябва да скъсаме с модела на постсъветска структура на финансиране и управление на регионите. Ще работя за избираемост на областите управители, дори да е на цената на това да не говоря в това качество пред Вас. Заявявам най-отговорно, че чрез групата на “Демократична България” в парламента ще бъдат внесени законодателни изменения за реформа в областните администрации и българските общини”, каза още Йордан Иванов. 

 

Заедно в пандемията

 

Йордан Иванов се ангажира да работи за справяне с пандемията от COVID-19 на база решенията и на централните институции, и заедно с общините: 

 

“Ще направя и невъзможното, за да избегна онзи непрофесионален, безотговорен и неправилен конфликт, който имаше преди година между Областната администрация и община Пловдив при управлението на пандемията. Намирам това поведение преди всичко за безотговорно, без да търся отговорници за това поведение”, обяви новият областен управител. 

 

Въпроси и отговори 

 

Оттук насетне това, което ще обследвам с всички сили, е ефективността на разходване на общите ни пари. И ако говорим за бюджета на областната администрация, това означава, че всички хора, които си вършат съвестно работата, по никакъв начин няма от какво да бъдат притеснени.  Ако има просто трудоустроени, трябва да имат едно наум и трябва да променим нещо.

 

Така Йордан Иванов отговори на въпрос ще има ли кадрови промени в областната администрация. По думите му много журналисти питат ще има ли “чистка”, “изчегъртване”. И на свой ред попита: “Чистка” ли прекратяване на случаи, в които трудоустроени партийни кадри, които нямат повече от час заетост на ден, да получават възнаграждение от данъците на българските данъкоплатци?

 

Общите теми с кмета на община Пловдив ще ги решим заедно в хода на срещите, които ще проведем. Разбира се, темите, които сме повдигали от “Демократична България” и аз като зам.-председател на Общинския съвет, остават на дневен ред – от мръсен въздух до престрояване на града и законност за харчовете. Нека не говорим за разделителни линии, такива се очертават от темите, ако по тях няма съгласие. 

Така Йордан Иванов отговори на въпрос, свързан със община Пловдив. Кметът на града Здравко Димитров бе сред присъстващите на церемонията по встъпване на новия областен управител в длъжност.

 

По думите на Иванов реализацията на проекта за Околовръстното шосе на Пловдив трябва да бъде приоритет не само ва областта, но и на правителството – заради важността на тази транспортна връзка. Той обеща, че в конкретика и детайли по темата ще влезе на следващата си и първа работна пресконференция, когато ще е запознат с всички детайли по темата.

 

Друг ангажимент, който Иванов пое по повод конкретен въпрос за бъдещи действия срещу презастрояването, е да не повтаря практики на друг областен управител в миналото и да не овори по теми, които са отвъд правомощията му по закон. По думите му професионализмът изисква да се говори в рамките на правомощията на институцията, която е назначен да олицетворява. “Това, което можете да очаквате от Областната администрация, е законност. Можете да очаквате и по решения отпреди две години назад, с които незаконно се презастрои градът, да предприемем действия, заедно с администрацията.”

 

Освен среща с кметовете на всички общини от областта, които ще посети лично, новият областен управител каза, че  в най-скоро време ще организира и среща с всички народни представители от двата избирателни района – Пловдив-трад и Пловдив-област. 

 

На въпрос за съдбата на общините Родопи и Марица, Иванов заяви, че това е тема за експертен разговор, свързан с цялостна визия и създаване на нова карта на българските общини. Според него има друг проблем: “Всеки казва: Марица и Родопи трябва бъдат към община Пловдив. Това е една възможност, но никой не казва какво пречи тези общини заедно да планират устройството си”. И отговори: “Няма пречка”. 

 

Досегашният областен управител Ангел Стоев пожела на наследника си на поста здраве, сила за добри дела и успех в трудната дейност, с която се натоварва. И да не забравя, че най-ценният капитал са хората и грижата за техните интереси става негова задача.