Апелативен съд – Пловдив уважи като основателен протеста на прокуратурата и промени мярката за неотклонение на обвиняемия С. Б. от „парична гаранция“ в „задържане под стража“, като отхвърли жалбата му за намаляване на гаранцията.
        Срещу С. Б. е подигнато обвинение за държане с цел разпространение на близо два килограма марихуана. Той е задържан от полицията на 31.12.2021г. в момент на продажба на наркотика на клиент. Окръжният съд в Пловдив му  определя мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 8 000 лева. Тъй като няма толкова пари, обвиняемият обжалва.
             Пловдивският апелативен съд прецени, че е налице обосновано предположение, че С. Б. е съпричастен към деянието, в което е обвинен, а то е тежко по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Като взе предвид обстоятелствата, при които е осъществена вменената деятелност, засегнатите обществени отношения, нейният предмет, като вид наркотик, количество, цена, въззивният съд също като окръжния, намира, че при по-лека мярка за неотклонение съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. Той е с чисто съдебно минало, но наскоро е осъден за ПТП като наказателната отговорност е заменена с административно наказание глоба. Според съда съществува и реална опасност от укриване с оглед на факта, че обвиняемият  не пребивава на постоянния си адрес, а живее на квартира в друго населено място.
          Делото се разгледа в отсъствието на обвиняемия, който е постъпил в болница и е изразил писмено отказа си да присъства в залата, като се представлява само от адвоката си. Съдът счита, че здравословното състояние на С. Б. не е пречка спрямо него да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“.
        Определението на Апелативния съд е окончателно.