На днешната дата преди 159 години е роден човекът, общественикът, интелигентът, социалистът Димитър Благоев. Десетки пловдивчани се събраха пред барелефа на Дядото и положиха цветя в знак на почет и уважение към живота и делото му.
Фактът, че сме тук, е показателен за оценката, която само времето дава на големите личности, каза Калин Милчев. В словото си той припомни основите, които полага Благоев за организираното социалистическо движение у нас. Неговите прогресивни идеи и позиции го поставят сред най-големите леви умове в историята на европейския социализъм, подчерта Милчев. Изповядваните от Димитър Благоев ценности за демокрация, свобода, доброта, справедливост и щастие го превръщат в икона за съвременници и последователи. Своята политическа дейност като лидер на Българската социалдемократическа партия той съчетава с огромна по мащаби и разнообразие книжовна дейност, каза Калин Милчев. Той изтъкна и ораторското майсторство на Благоев, чиито блестящи речи от трибуната на Народното събрание се пазят в националните хроники. От дистанцията на времето става ясно, че Дядото успява да увлече хиляди след себе си, защото е бил стожер на правдата и на прогреса, страстен изразител на идеята за по-добър свят.
Нека всеки от нас си зададе въпросът какво прави днес, какво може да направи утре, за да живеят идните поколения по-добре, по-сигурни тук, в България, призова  Милчев и завърши: Това е нашето призвание като социалисти, това е заветът на Дядото!