Досега 15 души са арестувани в акциите срещу полицейските шефове на  Асеновград и Първомай . Това заяви днес пред журналисти началникът на ОД МВР Пловдив Христо Разселков. Той определи ситуацията като много тежка и сложна. Очаква се още задържания. Най-висшестоящите, на които са сложени белезниците  са началникът на РПУ Асеновград Димчо Темелков и на РПУ Първомай Васил Налбантов. Румен Ганев от  служба Вътрешна сигурност на МВР  заяви, че от февруари при тях пристига информация, и жалби на граждани  от действията на  полицаи в Асеновград и Първомай.  След това е започнала работата с mрокуратурата за подготовката на акциите в двете РПУ-та.  Над 30 i.wgrje.r  от Вътрешна сигурност са участвали в акцията, както и  35 полицаи, 12 следователи,  6 прокурори   и служители на ДАНС.  Заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов, който отговаря за Асеновград заяви, че както и в Първомай и в Асеновград ситуацията по отношения на началниците е същата-прикриване на престъпления. Срещу това са получавали възнаграждения под различна форма. Най-фрапиращо е, че битовите престъпления почти не са се обработвали и са неглижирани от полицаите.  Той даде пример за човек, на който му изтичал срока за притежания на  огнестрелното оръжие. Служител на КОС е получил нареждане да не се иззема оръжието и да оправи документите. Началникът на РПУ Асеновград Димчо Темелков два пъти нареждал на патрули спрели шофьор без книжка,  да бъде пуснат.
 Окръжният прокурор Румен Попов определи действията на началниците в Асеновград и особено в Първомай като феодализъм. Апелативният прокурор Иван Даскалов добави, че шефът на РПУ Асеновград Димчо Налбантов    лично е покровителствал различни лица, за да избегнат наказания за дадени престъпления. Него го грози от 2 до 8 години затвор.  Присъда от  4  до 6 години  заплава неговия  заместник обвинен за  търговия с влияние и взимане на подкуп от 1000 лева. Още трима полицейски инспектори са арестувани. Единият е за прикриване на кражба на дизелово гориво, вторият и помагал на лице да избегне престъпление и третият е давал указания как да се манипулират кръвни проби. Иван Даскалов заяви, че в Първомай началникът на РПУ-то Васил Налбантов  е помагал на лице да избегне наказание за катастрофа и други престъпления. Неговият заместник пък е помогнал на крадец и взел подкуп от 800 лева.  Като в случая за кражбата става дума за изземване на коне, след което престъпникът Алекси Ангелов  е бил убит от братята Ангел и Димитър Димитрови. Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че тези престъпления в двете РПУ-та са се случвали в дълъг период от време. Той призова гражданите на сигнализират за действията на такива полицаи да не се страхуват.
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че  в град Първомай началникът на местното РПУ  Васил Налбантов е действал като феодал. Случаите за престъпления са многобройни, като се очаква да излязат още след подслушване със СРС.  По над 10 сигнала на седмица,  не са се обработвали от полицаите или направо са били унищожавани. Той даде за пример как след прикриване на инцидент и взимане на подкуп от 800 лева се е стигнало до убийство. След кражба на коне в село Караджалово крадецът  Алекси Ангелов  е бил пребит до смърт  от братята Ангел и Димитър Димитрови.  Пред разследващите  органи те са заявили, че така се взима законът в ръце,след като полицията бездейства.  Другият фрапиращ случай е с покровителството на син на известен бизнесмен от Първомай.    През 2012 година той извършва тежка катастрофа в центъра на града, след което пред погледа на шефа на полицията и баща му и други полицаи и граждани се сменя с друго момче. В друг случай 21-годишният младеж  отвлича 17-годишен и го пребива. През май тази година синът на този бизнесмен прави ново отвличане и пак остава ненаказан. Чак в София прокурорът Румен Попов съобщава, че той е бил хванат в престъпление след нова катастрофа в столицата. Бащата на 21-годишния младеж за първия случай подарява автомобил за благодарност на шефа на полицията в Първомай. Румен Попов  заяви, че  почти всички полицейски служители в Първомай  се занимават с частен бизнес, земеделие и други дейности, които не са им позволени. При разпитите собствениците на определени заведения заявяват, че при тях полицаите ядат и пият без пари. Близък приятел на шефа на полицията в Васил Налбантов  е сред арестуваните  за измама в размер на  2- 3 милиона лева.  Той взима пасище с цел да го прави рибарник. Вместо това разкрива кариера за инертни материали. От продажбата им купува множество имоти. Това престъпление също е било укривано от шефа на полицията.