Тазгодишната анкета „Бизнес средата в България“ на ГБИТК се проведе във време на обществени вълнения и политически промени. По средата на периода на проучването (от 4 февруари до 4 март 2013 г.) на 20 февруари 2013 г. премиерът Бойко Борисов подаде оставка. Въпреки несигурната обстановка в страната 78 % от анкетираните фирми-членки на ГБИТК споделят, че отново биха инвестирали в България. През 2012 г. на това мнение бяха 65 %. В сравнение с миналата година обаче оценката им за политическата и социалната стабилност в страната е по-критична.

От 2005 г. досега ГБИТК участва всяка година в проучването на бизнес средата на външнотърговските камари на страните от Централна и Източна Европа. Проучването хвърля светлина върху силните и проблематичните страни на държавите от този регион. В същото време анкетата може да бъда основа за прогнози относно икономическите тенденции в отделните страни и в региона.

Тази година 108 (2012 г.: 84) фирми-членки на ГБИТК се включиха в проучването. 76 % от тях са малки и средни предприятия с до 250 служители, а 24 % спадат към категорията на големите предприятия.

Доста големият дял на фирмите, които отново биха инвестирали в България, дава отражение и в инвестиционните статистики на Българската народна банка: след като през 2011 г. беше отчетен отлив на германски инвестиции, германските преки инвестиции през 2012 г. възлизат на цели 177,7 млн. евро. Това се равнява на 12 % от общия обем на чуждестранните инвестиции в страната.

Резултатите от Централна и Източна Европа обаче показват, че въпреки добрия резултат по отношение на намеренията на предприемачите да инвестират в България (78 %) по този показател страната ни се нарежда под средната стойност за Централна и Източна Европа (84 %).

Намеренията на предприемачите да инвестират в България не съвпадат с оценката им за бизнес средата: 46 % от анкетираните смятат, че икономическата ситуация в страната е неблагоприятна. Очакванията им за бъдещето са противоречиви: 56 % вярват, че нищо в бизнес климата през настоящата година няма да се промени. Само 23 % очакват развитие в положителна посока.

Икономическото положение на своето собствено предприятие анкетираните оценяват като цяло по-добре: 36 % смятат, че бизнесът им се развива добре. Само 11 % дават лоша оценка. Подобрение в настоящата година очакват 45 %, 11 % се опасяват от по-лоши резултати.

Германия е не само стратегически инвеститор в България, но и представлява най-важния чуждестранен пазар за българска продукция. През миналата година износът на България към Германия е на стойност 2,2 млрд. евро – повече от износа към която и да е друга страна, към която България изнася стоки и услуги. Германският внос в България през 2012 г. се равнява на 2,6 млрд. евро. Под черта търговският обмен през 2012 г. бележи нов рекорд от 4,8 млрд. евро! Нека напомним, че преди десет години търговският обмен между двете страни се равняваше само на 1,9 млрд. евро. Търговският обмен в този период е нараснал точно 2,5 пъти!

Най-наболелите политически и икономически проблеми в България според анкетираните продължават да бъдат неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията. Сравнявайки конкретно тези резултати с отговорите от миналогодишната анкета, не се наблюдава голяма промяна.

Положителна оценка участниците в проучването дават на данъчната тежест: ниската данъчна ставка на корпоративния данък и данък общ доход от 10 % позволява на инвеститорите сравнително бързо да генерират капитал. Квалификацията на работната ръка също е високо оценена от анкетираните. Но намирането на нов персонал се оказва трудно въпреки безработицата от 12 %. Много фирми страдат от липсата на квалифицирани кадри. Въвеждането на елементи от наложилата се в Германия дуална система за професионално обучение би била възможно решение на проблема, още повече че този модел би се отразил положително и върху безработицата.

Друг успешен германски модел, който би могъл да се приложи в България, е насърчаването на иновациите. Повече от половината от анкетираните не са доволни от условията за развойна и научна дейност. Конференцията „Германия – страна на иновации“, организирана от ГБИТК на 11 април 2013 г. в Модерен театър София даде нови импулси за развитие в тази област. Представители на международните немски компании SAP LAB, Aurubis, BASF, Siemens и Festо разказаха как се създават иновации в Германия. Лектори на конференцията бяха още Главният управител на Асоциацията на Германските индустриално-търговски камари д-р Мартин Ванслебен и Управителят на Германската държавна агенция за инвестиции и търговия д-р Бено Бунзе. Форума откриха Президентът на ГБИТК Бертрам Ролман и Президентът на Република България Росен Плевнелиев.