„Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив прекратява сътрудничеството си с местната община, отказва и финансирането, което им е отпуснато. Причината е цинично изказване на кмета Иван Тотев по адрес на галеристката Веселина Сариева, един от организаторите на „Нощта“ под тепетата.

По време на пресконференция в началото на седмицата Тотев заяви пред медиите:

    „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Коментарът му е провокиран от гражданска позиция на Сариева, изразена във Фейсбук, в която тя се обявява против разбиването на  гранитната настилка с павета на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив.

В отговор на тези думи, Сариева сподели във Фейсбук, че фамилиарниченето и заплахите на Тотев са унизителни за нея:

    „Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив – град, за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене.

    И то нападки само защото един път си изказал личната си позиция във Фейсбук, като живущ и работещ на ул. „Отец Паисий“, на една централна историческа градска улица, която беше затворена за двумесечен ремонт, без да бъдат предупредени живущите и обитателите. Ремонт, който дори се оказва, че не е съгласуван коректно с дирекция „Паметници на културата“ към Министерство на културата. Апелът за улица „Отец Паисий“ защити впоследствие и министърът на културата, а кметът на Пловдив реши да се подиграе с мен и да ме заплаши професионално със следните думи: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”. Тези думи ги прочетох в няколко медии днес и вече не се съмнявам, че са били изказани.

    Срам ме е като европейски гражданин, че това може да се случи в една демократична страна, която дори в момента е председател на Съвета на ЕС. Няма да махна с ръка този път или да преглътна унижението и ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си.

    А вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени изкуства“, която е насочена към Пловдив и заедно с моя прекрасен екип да дадем енергията и идеите си за други проекти. Ако познавахте дейността ми, г-н Тотев, щяхте да знаете, че има какво да правя“.

Ден по-късно от Фондация „Отворени изкуства“, която организира Нощта на музеите и галериите – част от културния календар на Пловдив – заявиха, че отказват финансиране от Общината:

    „Заплахи като тези на кмета Иван Тотев не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха“.
За решението си „Отворени изкуства“ са били провокирани и по друг начин от Пловдивската община – след изказването на кмета, във Фондацията са получили отказ за ползване на Античния театър на 15 септември, когато започва „Нощта на музеите и галериите“.

    „Няма нищо лично в решението ни, въпреки че мое лично мнение бе използвано, за да бъда атакувана професионално – казва Веселина Сариева пред онлайн медията Plovdiv Time. – Трябва да започнем да говорим за страха и заплахите, иначе много от хората, които правят култура, ще избягат от Пловдив, а ни предстои домакинството на Европейска столица на културата 2019.“