Над 204 млн. лева са изплатените средства по проекти, реализирани на територията на 18-те пловдивски общини от началото на втория програмен период у нас (2014-2020), сочи справка от електронната платформа ИСУН2020. Това съобщи по време на информационна среща с медиите Сашка Асиева - управител на ОИЦ-Пловдив. Най-голям дял усвоени средства по проекти има в община Пловдив - 74,5 млн. лв. и община Асеновград - близо 71 млн. лв. След тях се нареждат проектите в общините Карлово и „Марица“ със съответно 14,6 млн. лв. и 13,4 млн. лв. изплатено съфинансиране. Най-малко европейски средства са получили проекти от общините Лъки - 339 хил. лв. и Хисар - 851 хил. лв. В останалите общини („Родопи“, Стамболийски, Калояново, Брезово, Садово Съединение, Първомай, Раковски, Сопот, Куклен, Перущица и Кричим) са изплатени средства от Оперативните програми по проекти в размер между 1 и 4 млн. лв.

Експертите на ОИЦ-Пловдив представиха Местните инициативни групи в областта като допълнителни източници на финансиране. МИГ-овете имат разработени Стратегии за развитие на населените места в териториалния си обхват и предоставят възможност на жителите и организациите да получат европейско финансиране. Нисколихвените кредити също са добра алтернатива за стартиращите предприятия, съобщи Камен Стратиев, експерт „Логистика и информация“ в ОИЦ-Пловдив. Той допълни, че кандидатите имат възможност да вземат заем в размер между 5 хил. лв. и малко над 48 хил. лв. за 10 годишен период, с който да подкрепят бизнеса си. Нисколихвените кредити са с от 2,9% до 7,2% лихва и имат 2 години гратисен период, обясни Стратиев.   

По време на събитието стана ясно, че все още интересът към информацията за финансиране на проекти със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове е висок. Това сочат и данните на ОИЦ от началото на 2018 г., а именно близо 800 заинтересовани лица, участвали в мероприятията на Центъра или посетили на място офиса, за да научат повече за европейското съфинансиране в общината, в която живеят.

От ОИЦ-Пловдив информираха, че на 17 май 2018 г. /четвъртък/ в Аграрен университет-Пловдив ще се състои Ден на отворени врати по проект „Университетски център за изследване на природни обекти и храни”. Сборният пункт е VI аудитория на Лозаро-градинарски факултет, където гостите ще бъдат приветствани, след което с помощта на ръководството на университета ще направят обход на изградената с европейско съфинансиране лаборатория и ще наблюдават демонстрации на възможностите на закупената апаратура за иновативни разработки. Денят на отворените врати е съвместна проява на Областен информационен център-Пловдив и Аграрен университет-Пловдив и е част от инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион“, която цели да насърчи гражданите да посетят обекти с реализирани проекти, съфинансирани от ЕС и популяризира европейската подкрепа за развитие на висшето образование у нас.

Проект „Ефективно функциониране на областен информационен център в гр. Пловдив“, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.