Лидерът на БСП Сергей Станишев  разкритикува президента за авантеулното му намерения да наложи вето на приетия от Парламента закон заактуализация на бюджет. Председателят на БСП поясни, че ако това стане пред президентството ще  има опашки от хора от най-уязвимите социални групи.

Шефът на червените добави, че ако държавният глава стопира корекциите, той лично ще посъветва финансовият министър да пренасочва гражданите с проблеми към президента. 

Според социалиста ветото би означавало, че се поставя  знак за равенство между ексфинансист номер 1 Симеон Дянков и държавния глава. Спирането на ремонта ще покаже, че президентът подкрепя рязането на жизненоважни разходи в името на фалшива фискална стабилност.  

Председателят на столетницата коментира, че с ветото върху актуализацията ще удари изпълнението на бюджета на социалното министерство, с който трябва да се покрият нуждите на хората и децата с увреждания, както на родителите и на работещите. 

По мнение на Станишев държавният глава не може да има забележки по части от корекциите на основния финансов закон. Според него единственият ход на Плевнелиев е да обяви актуализацията за противоконституционна.  

Също така президентът щял да покаже, че ветото е политическо и целесъобразно. То щяло да бъде пряка намеса във фискалната политика на правителството, както и в работата на изпълнителната и законодателната власт.

Соц. лидерът каза, че Плевнелиев трябва да отговори на редица въпроси, преди да стопира корекциите. Единият от тях бил защо е подкрепил актуализацията по време на управлението на ГЕРБ през 2010 г., когато с нея се залага дефицит от 3,8% и ниски приходи. Сергей Станишев съобщи и кои подстрекават протестите. това според него са лидерите на партия ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които искат да се върнат бързо на власт и да не загубят контрола върху организацията им.  Другият кръг е традиционната стара десница, което се пребоядисала като нова. Третият кръг е политическия проект около Саша Безуханова. Станишев бе категоричен, че не води тайни преговори с ГЕРБ иприпомни, че които са правили това са оставали разочаровани от Бойко Борисов. Според червения лидер коалиция между БСП и ГЕРБ означава запазване на статуквото.