Днес за 13-ти пореден път Пловдив посреща любимата кинопанорама - Киномания. Откриването на фестивала в 18.30 часа ще направи най-новият филм на култовия режисьор Уес Андерсън („Гранд хотел Будапеща”) – „Островът на кучетата“, открил и Берлинарето тази година. Филмът, в който в който ще чуете гласовете на Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Бил Мъри, Тилда Суинтън, Йоко Оно, Харви Кайтел и други големи имена, разказва историята на Атари – 12-годишния повереник на корумпирания кмет Кобаяши. Когато, с Височайша заповед, всички домашни кучета от Мегасаки сити са заточени на сметището, наречено Боклучавия остров, Атари потегля сам със своето Миниатюрно турбо и прекосява реката в търсене на своето куче-пазител – Спотс. На острова, с помощта на новите си приятели – банда мелези, той предприема епично пътуване, което ще реши съдбата и бъдещето на цялата префектура.
Това е втората анимация на Уес Андерсън след Фантастичният мистър Фокс. Режисьорът отново създава детайлно измислена вселена, която функционира по свои собствени уникални реалности и закони.  Филмът е с награда за режисура от фестивала Берлинаре.
Късната прожекция от 20.45 часа е на френската комедия “Споделен мъж”. Сандрин – щастливо омъжена от 15 години, с 2 деца – открива, че съпругът й има извънбрачна връзка. След като отминава първоначалния шок, тя решава да се срещне със съперницата си Виржини и й отправя особено предложение: да си поделят Жан. Виржини приема и двете дами въвеждат любимия си мъж в новия начин на живот. Това, което изглежда като сбъдната мечта – една седмица със съпругата, на другата с любовницата – се оказва не толкова идеално за самия потърпевш съпруг.
    В следващите дни на Киномания ни очакват “Ван Гог: Пред портите на вечността” с   Уилям Дефо, “Рудолф Нуреев: Бялата врана“ режисьорския проект на Ралф Файнс, който участва и в самия филм, „Всички знаят“ на носителя на „Оскар“ Асгар Фархади с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, „Живот нависоко“ с Робърт Патинсън и Жулиет Бинош; „Курск“ на признатия за един от най-добрите европейски режисьори Томас Винтерберг; „Мария Магдалена“ с великолепната двойка Руни Мара и Хоакин Финикс, „ТЕ‘ на Паоло Сорентино /Великата красота, Младост/ и много други великолепни заглавия.
Утре 17.11 /събота/ от 18.00 часа в „LUCKY Дом на киното“ е и прожекцията на българския филм „Далеч от брега“ на Костадин Бонев. Специално за събитието в Пловдив за среща с публиката пристига и един от актьорите във филма Стефан Вълдобрев.
Билети на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.bg.