На 30 ноември 2018 г. в АМТИИ ще се проведе второто издание на организирания от академията Културен семинар „Непознатите”. Целта на проекта е разширяване на познанията за етническите, етнографските, конфесионалните и културните общности в България и популяризиране на техните традиционни практики, култура и бит. Тази година изданието е посветено на общностите на каракачаните, армъните и торлаците, живеещи у нас.
Семинарът обединява повече от 120 участници и е структуриран в три модула: теоретичен, художественотворчески и фотоизложба.
В рамките на теоретичния модул 18 докторанти, постдокторанти, преподаватели и учени от АМТИИ, ВСУ „Черноризец Храбър“- гр. Варна, ЮЗУ „Неофит Рилски“- гр. Благоевград и Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, ще представят научни изследвания, свързани с традициите на общностите, особеностите на междукултурното съжителство и общуването между различните етноси. ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив ще представи документален филм, реализиран в резултат от проведено теренно проучване.
Художествено-творческият модул включва изпълнения на характерни вокални, инструментални и танцови практики. Участие ще вземат Армънска група за автентичен фолклор „Фантъна“ /Извор/ от с. Дорково към НЧ „Свети Свети Кирил и Методий 1919 г.” с ръководител Георги Гушев; фолклорна формация „Торлашки напеви“ - Монтана към Гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан”  с ръководител Цветан Цветанов,  танцов състав „Качандонис“ при културно-просветно дружество на каракачаните- Карлово с ръководител Костадин Скевов, както и представителен танцов ансамбъл „Пъстрина” гр. Монтана с художествен ръководител и хореограф Първан Първанов.
Студенти от специалност „Фотография” към АМТИИ ще подредят фотоизложба с автентични снимки от бита на общностите. Ще се представи и кулинарна изложба.
Подобно събитие, оценено от участниците в предишното издание като изключително важно за взаимното опознаване и разбирателство между различните общности у нас, се реализира с помощта на съмишленици, сред които са Регионалния етнографски музей в Пловдив, РИМ - Чипровци, Велинград и Видин, Федерация на културно-просветните дружества на каракачаните в България  - гр. Сливен и гр. Карлово, НЧ Мустафа Кемал Ататюрк - гр. Пловдив, ОБЕ „Шалом“- Пловдив, ОБС „Парекордзаган“ – Пловдив, вестник „Парекордзагони-цайн“- клон Пловдив, Торлашко дружество „Ждребче“-гр. Белоградчик, Фондация „Заедно“- гр. Пловдив, Дом на етносите- гр. Пловдив, Социална фондация „Инди-Рома“- гр. Куклен, „Амалипе“ – В. Търново, ПГ „Ген. Владимир Заимов“- гр. Сопот, НУ „Васил Левски“ -с. Караджово - община Садово, сдружение „Глобално творчество“- гр. София, Дружество на армъните – гр. Велинград, Сдружение „Йешклай България“ – гр. Пловдив и Център за еврейско-българско сътрудничество гр. Бургас.
Официалното откриване от проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, зам.-ректор на АМТИИ по научно-изследователската дейност, е от 9,00 ч. в зала 13.
Програмата на семинара предвижда:
9.15 - теоретичен модул с водещ проф. д-р Любен Досев, зала 13;
14.00 - среща-разговор с представители на общностите с водещ проф. д. изк. Лозанка Пейчева от БАН, зала 13;
15.30 - откриване на пътуваща изложба „Непознатите“ от проф. д-р Галина Лардева, фоайе АМТИИ, 1 ет.;
16.00 - концерт на гостуващите формации и закриване на семинара от проф. д-р Даниела Дженева, зам.-ректор по художествено-творческата дейност на АМТИИ, концертна зала.