Българката Детелина Събева е арестувана в Лондон по обвинение в нарушаване на американския закон за борба с корупцията, пране на пари и измама с ценни книжа. Обвинителният акт е издаден от Окръжен съд на САЩ в Ню Йорк, информира Би Би Си (BBC).

Заедно с нея са задържани още двама бивши банкери от „Креди Сюис” (Credit Suisse). Според обвинението общата стойност на схемата за измами е била 2 млрд. долара, свързана с държавни предприятия в Мозамбик.
--

Прокурорите твърдят, че чрез серия от финансови транзакции между 2013 и 2016 г., задържаните са създали фалшиви морски проекти и са използвали държавни компании в Мозамбик, за да съберат 2 млрд. долара, като са мамили инвеститорите.

В обвинителният акт се посочва, че арестуваните „умишлено отклонявали част от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи на правителствени служители на Мозамбик и на други лица”.

Арестувани са и още двама заподозрени, сред които и бившият финансов министър на Мозамбик.

В специално изявление на швейцарската банка „Креди Сюис” се посочва, че „бившите служители са работили, за да заобикалят вътрешния контрол на банката, като са действали с мотив за лична печалба и са се опитвали да скрият тези дейности от банката”. От финансовата институция отбелязват, че не е предприето никакво наказателно действие спрямо самата нея.

Детелина Събева е посочена и като директор на регистрирана в Лондон компания, закрита през 2016 г. Тримата задържани бивши банкери са пуснати под гаранция, докато тече делото за екстрадирането им.