Церемонията по откриването на  Пловдив  Европейска столица на културата 2019 започна под "Мотото "Ние сме всички цветове". Хиляди граждани и гости на града се събраха, за да присъстват на събитието.  Матера в Южна Италия е побратимата на града под тепетата в тази най-престижна културна инициатива на Европейския съюз.

Събитиието стартира  в 19:00 часа на 30-метровата сцена-кула, разположена на бул. "Цар Борис Трети Обединител".

"Днес е велик ден, която завинаги ще остане в историята на нашия град!", започна емоционалното си слово кметът на Пловдив Иван Тотев.

Сред официалните лица, присъстващи на откриването са еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов и други. Еврокомисарят Мария Габриел връчи на Иван Тотев почетния плакет "Мелина Меркури" за успешната реализация на инициативата "Европейска столица на културата".

Теодосий Спасов откри спектакъла „Ние сме всички цветове“ с произведение, създадено от него специално за повода. В него се включиха 200 кукери от целия регион, хористи от всички пловдивски хорове, ансамбъл „Тракия“ и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства.

Пред публиката своето изкуство показаха Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл "Тракия", над 200 кукери от региона, хористи и ученици от града. Накрая заря, продължила 4 минути, освети небето над Пловдив.