Апелативен съд – Пловдив потвърди определението на Пловдивския окръжен съд, с което е взета най-тежката мярка задържане под стража спрямо Пeньо Мангъров. Срещу него са повдигнати обвинения за отвличане и за изнасилване – престъпления по чл. 142 ал.3 т.1 вр. ал.1 вр. чл. 29 ал.1 б. „а“ и „б“ от НК и по чл. 152 ал.3 т.5 вр. ал.1 т.2 вр. чл. 29 ал.1 б. „а“ и „б“ от НК.
Апелативните магистрати приеха, че на Пеньо Мангъров са повдигнати обвинения за две тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода, като за отвличането НК предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор. Макар и разследването да е в начален етап, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение той да е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен.
Съдиите  споделиха доводите на окръжните магистрати, че е налице реална опасност при по-лека мярка от задържане под стража обвиняемият да извърши престъпление. Този извод се обосновава от обремененото му съдебно минало, като всички престъпления, за които е осъждан, с изключение на първото, са за престъпления против личността, изнудване и принуда. Апелативният съд  прие, че съществува и реална опасност да се укрие.
Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.