Окръжен съд  – Пловдив взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Стойчо Ванев /на  50 г./ и Ива Ванева /на 45 г./.  
Спрямо мъжа  и жената са повдигнати обвинения  за това, че през 2018 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Раковски, обл. Пловдив, от страна на управляващи и представляващи   юридически лица, били представени неверни сведения или затаени сведения в нарушение на задължение за предоставяне на такива, за да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава – престъпление  по чл.248а, ал.5, във вр. ал.2, във вр. ал.1, във вр. чл.26, ал.1, във вр. чл.20, ал.2, във вр. ал.1 от Наказателния кодекс, както и за престъпление по чл.253 ал.5, във вр.ал.4 ,вр. с ал. 3 т.2, във вр.ал.1, във вр.чл.26 ал.1,вр. с чл. 20, ал. 2 вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.
Съдът прие, че са налице всички предпоставки по чл. 63 ал.1 от НПК за вземане на най-тежката мярка задържане под стража спрямо двамата. От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Налице е реална опасност да се укрият и да извършат престъпления.
Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 24.01.2019 г. от 10.00 часа.