Ценителите на необичайни питиета ще бъдат впечатлени от експонатите на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2019“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Те ще могат да се насладят на различни плодови ракии и иновативни варианти на водка, уиски, бренди, джин,  текила и ликьор в луксозни бутилки.
    Колекционерска ракия, произведена от планински бъз, предлага известна българска дестилерия. Напитката от този рядък плод е с ефирен цветист аромат и мек вкус, описват производителите. Те са създали и нестандартна ракия от пъпеш, както и лимитирана серия дюлева ракия.
    Сред изненадите на „Винария 2019“ са винените желета на австрийска изба. От гроздови зърна с благородна плесен, която им придава уникална  смесица от вкусове, се прави сладко вино. То се преработва в желета, които са голяма рядкост, защото специфичната плесен се появява през няколко години.
    Стремежът на колекционерите да притежават елитни питиета в елегантни опаковки провокирал известна българска компания да произвежда  водка, бренди, джин, ликьор, уиски в луксозни бутилки с форма на кон, сърце, кораб, Айфеловата кула и с други необичайни визии. Напитки са разработени на базата на 20-годишен опит и партньорство с известна френска дестилерия.
    Тенденцията  за ексцентричен дизайн на опаковките роди първата в света светеща бутилка. В нея се предлага  цитрусов ликьор на известна японска марка,  чийто асортимент включва най-вкусното саке в света. Освен прочутата японска ракия, внасяме гръцко узо и бренди, както и ирландски крем ликьор, който е много търсен по света, казват изложителите.
    Почитателите на крафт бирата ще опитат продуктите на бутикова пивоварна. Рецептите са разработени от германски технолог по каноните на баварската традиция. Асортиментът включва 3 вида пиво:  „Вайс“ от пшеница с ухание на банан и карамфил, „Пилзнер“ с подчертан хмелов вкус и „Раух“ с нотки на пушек и дървесина. Те са естествено газирани, без консерванти.
    Участник във „Винария“ ще представи чаен ликьор. Той съчетава черен чай, натурални екстракти от високопланински билки, плодови дестилати и изворна вода от Татрите.
    Посетителите ще дегустират и вина от новата реколта, които досега не се представяни другаде. Ценителите ще се запознаят с новите тенденции, налагани от български бутикови изби, както и с вина от Австрия, Португалия, Гърция и други страни. В уникалния Град на виното и деликатесите са разположени също щандове с храни и гурме специалитети на участници в изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“.
    Специалистите ще видят  в Панаира модерни технологии, техника и материали  за лозарството, винарството и хранителната индустрия. Те ще имат възможност да се запознаят и с иновации за селското стопанство, демонстрирани в изложбата „Агра“.
    Така единственият на Балканите форум за агробизнес, вино и храни представя цялата верига от полето до трапезата.