Директорът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов посетиха жп гарата в Пловдив, където рано тази сутрин дерайлира товарен влак. Главен комисар Николов заяви, че реакцията на дирекцията в такива случаи е мигновена,  има изготвен предварителен план за подобни инциденти и се работи заедно със служителите на НКЖИ. Не е имало изтичане на газ, няма пострадали. Извършва се непрекъснат контрол върху средата и няма никаква опасност както за служителите, така и за населението на Пловдив. Веднага след като се извършат огледите, след разрешение от прокуратурата, ще започне вдигане на локомотивите и двете цистерни, които все още не са изтеглени, за да се възстанови движението, уточни Николов. Операцията по преместването е рутинна, ще се работи с кранове, с хидравлични инструменти, голяма маса трябва да се вдигне –  свързана е преди всичко с механични дейности.

Дерайлирала е влакова композиция, причинени са имуществени щети, няма пострадали, няма изтичане на газ, подчерта и окръжният прокурор на Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство, текат процесуално – следствени действия. Той уточни, по разпореждане на главния прокурор след извършване на първоначален оглед от следовател към Окръжната прокуратура, към настоящия момент се очаква екип от Национална следствена служба, специализирани в областта на подобни инциденти или случаи. Пробите на машинистите са отрицателни и за употреба на  алкохол, и за наркотици.

Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при неприятния инцидент в Хитрино. Това добави Румен Попов, На въпрос дали и машинистите са били същите, които са управлявали композицията при трагичния инцидент в Хитрино, той отговори, че няма такива сведения.Окръжният прокурор на Пловдив посочи, че всички институции работят по случая. „По разпореждане на главния прокурор след извършване на първоначалния оглед, се очаква на място да пристигне екип от следователи от Националната следствена служба, специализирали в разследване на подобни случаи и инциденти“, каза Румен Попов. Трима са били машинистите в дерайлиралата товарна влакова композиция при Централна гара в Пловдив, уточни той и посочи, че са взети проби за алкохол и наркотици на машинистите, като те са отрицателни. „Машинистите са в добро състояние, без травматични увреждания. Към момента се провеждат техни разпити“, каза Румен Попов. Окръжният прокурор посочи, че по случая е образувано досъдебно производство, по което се извършват активни действия и разпити на свидетели.