"Не се връщаме в парламента, тъй като условията, които вчера поставихме, не са изпълнени в пълнота. Едно от тях беше машинно гласуване", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Повод за изказването й бе днешното решения на ръководството на ГЕРБ да се върне отново преференциялния вот и се избире нов състав на Централната избирателна комисия.

Според нея то е трябвало да бъде въведено до 2019 г. "В момента те го отлагат с неопределено бъдеще", подчерта лидерът на БСП и обърна внимание, че машините са сериозна гаранция за честни избори.

"Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в Избирателния кодекс. 16 часа в залата на парламента", обясни Нинова. Тя подчерта, че БСП се е борила за запазване на преференции, нова ЦИК, машинно гласуване и да остане обжалването пред ВАС, както и начина на вземането на решение в изборните комисии. "Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане очевидно чуха", коментира Нинова по адрес на ГЕРБ.