7356 са проверените товарни автомобила при операция на TISPOL. Това съобщиха от МВР.
Акцията бе организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и се проведе от 18 до 24 февруари

В хода на операцията са проверени 7356 товарни автомобила, констатираните нарушения са общо 2141. Най-честото нарушение е било неспазване на скоростните режими – 760 случая, в 224 - неизползване на обезопасителен колан. При 296 водачи са установени нередовни документи за превоз на товар, а при други 88 – нередовни документи на превозното средство. 176 са случаите на установена техническа неизправност на превозното средство. При 37 водачи е констатирано неспазване на часовете за шофиране, 10 са случаите на употребилите алкохол водачи и при 5 е констатирана употреба на наркотични вещества и техните аналози. По време на проверките са разкрити и 9 криминални престъпления.

При автобусите, проверени са общо 1813, като са констатирани общо 285 нарушения. Установените случаи на неспазване на скоростните режими е бил 92, нарушения, свързани с документите на водача са били 44, а на превозното средство – 14. При 33 от проверените автобуси e констатирана неизправност на превозното средство, а 42 са установените случаи на неизползване на обезопасителен колан. Установени са два случая на водачи, управлявали след употреба на алкохол.