"Воля" не напуска парламента. Лидерът на партията поставя условия на ГЕРБ, които в сряда ще бъдат обсъдени с Цветан Цветанов.

Ще ходим на работа, но няма да участваме в дебати по дребнотемие, а във важни дебати. На този етап.

Ще чакаме сряда да разберем през следващите две години до края на мандата как ще работи парламента, заяви Марешки, който обяви, че има най-висок рейтинг в парламента.

 

 От партия "Воля" се извъртяха и обявиха, че не напускат парламента. Това стана ясно от интервюто на Веселин Марешки в предаването "Лице в лице" по БТВ. Разговорът в студиото течеше трудно - аргументите на лидера на "Воля" защо парламентарната ѝ група е напуснала парламента бяха трудноразбираеми. Марешки говори за дребнотемие в парламента, критикува "тримата от запаса", явно имайки предвид малката управляваща коалиция Обединени патриоти, каза, че "30 години те ни разиграват този цирк предизборно" - този път имайки предвид ДПС и Обединени патриоти, но сипещите се изречения само пораждаха допълнителни въпроси. Най-важният от които беше - "Воля" напуска ли все пак парламента, както обяви сутринта, или не?

"ГЕРБ прави услуга на коалиционния си партньор", каза по едно време Марешки. А водещата Цветанка Ризова попита - на кого? "На явния - ОП и на неявния - ДПС", отговори Марешки. Но не се разбра каква е конкретната услуга.

Водещата отново попита "Воля" напуска ли парламента, а Марешки отговори, че не искат да стоят само заради някаква стабилност, но не искат и нов три-четимесечен грабеж, който щял да настане при евентуален служебен кабинет.

Затова в сряда на среща с ГЕРБ щели да поставят условията си. Марешки вече говорил за такава среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  А условията им били - първо да се работи по доходите, по здравеопазването, по образованието.

"Ние само ги събуждаме, в сряда ще решим окончателно", каза по адрес на ГЕРБ Марешки.

 

А на изразеното недоумение от страна на водещата - защо тогава говори за напускане, реагира с думите: "То си е абсолютно напускане, ще присъстваме само по важните теми!"

 

Запитан "Воля" има ли подготвени законопроекти по тези важни теми, Марешки, който е свързан с верига аптеки и бензиностанции, отвърна, че имат закони, свързани със здравеопазването, цените на лекарствата и цените на горивата.

 

"Ако ние бяхме управляващи, в тези два сегмента, хората щяха да имат нормални цени", подчерта Марешки. И припомни как е предлагал да има държавна верига бензиностанции. Даде и пример с Иран, където било така, игнорирайки забележката за богатите петролни залежи на ислямската република.

 

Депутатите от "Воля" обаче щели да се регистрират сутрин, защото това не било крепене на кворума, а ходене на работа. Било различно от времето на "златния пръст" на Волен Сидеров преди пет години.

 

"Очаквам да чуя тяхната визия за продължаване на мандата", каза още за предстоящата в сряда среща с ГЕРБ лидерът на "Воля".

 

Сега според него се говорели празни приказки по енергийните проекти - не било ясно кога и какво ще стане и с АЕЦ "Белене", и с "Турски поток", ясно било само, че ще купуваме Ф-16.

Както ясно казаха за Ф-16, така да кажат и кога ще има полицай във всяко село, посочи Марешки.