На 15.03.2019г. от 11,30 часа в зала 1, етаж – партер в Административен съд - Пловдив бе проведено Общо събрание на магистратите в съда, на което бе представен Годишният доклад за дейността на съда за 2018г.  от председателя Явор Колев.
От представените статистически данни в доклада се констатира, че общият брой на постъпилите дела в Административен съд – Пловдив за 2018г. е 3957 дела, от които първоинстанционни 2807 дела и касационни 1150 дела като натовареността на съдия е 180/12 на месец.
Броят на свършените дела е 4055 за 2018 година или средно приб¬ли¬зително по 193 дела за годината на съдия.
От изложените данни се установява, че Административен съд – Пловдив, по кри¬териите за натовареност по щат (към всички разгледани и към свър¬шените дела) на съдия, продължава да е сред най-натоварените административ¬ни съди¬ли¬ща, посочи в доклада си председателят Явор Колев.
 „В заключение следва да се посочи, че Административен съд – Пловдив посрещна редица предизвикателства в дейността си през изминалата 2018 г., но е в очакване да посрещне и новите предизвика¬телства, засягащи важни сфери от дейността му, включително и влизане в сила на промените в Административнопроцесуалния кодекс, избора на достоверна система за измерване натовареността на съдиите, въвеждане на електронното правосъдие, вкл. и свързаното с него съобщаване, извършвано по правилата на Закона за електронното управление и Закона за съдебната власт, както и извърш¬ване на процесуални действия и удостоверителни изявления в електронна форма“, каза в доклада си Явор Колев.
Гости на събранието бяха Гергана Мутафова - член на Висш съдебен съвет, Бисерка Цанева и Ваня Анчева – съдии от Върховен административен съд, председатели на отделения, заместник-председателят на Апелативен съд – Пловдив – Станислав Георгиев, председателят на  Районен съд – Пловдив – Иван Калибацев, Районен прокурор на град Пловдив – Чавдар Грошев и председателят на Адвокатска колегия – Пловдив – адвокат Иван Демерджиев.