Използването на лютивия спрей на протеста в събота в София е било регламентирано и с цел спасяване на затиснати хора, но частично провалено от вятъра. Така от СДВР виждат инцидента.

Кадрите, на които се вижда как предимно служители на реда страдат от ефектите на сълзотворното вещество, предизвикаха множество коментари в социалните мрежи в България и по света.

 

Във връзка с нерегламентирания протест в съботния ден бе създадена организация от СДВР, както и изготвен план - разстановка, поясни началникът на отдел „Охранителна полиция“в СДВР комисар Борислав Муеров. Той уточни, че протестът не е бил съгласуван със Столична община. Протестиращите, около 250, не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо. С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила – практика по целия свят, е  предприето използването на лютив спрей. Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г.   След като протестиращите масово са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян служебен автомобил. Последвало е предупреждение с полицейска сирена. След като и това не е респектирало протестиращите, с оглед на струпването и блъскането на хора и риск от по-тежки инциденти е използван лютивият спрей. Заради рязка промяна на течението са засегнати и протестиращи, и полицаи. Пораженията не са тежки. На този етап са изгледани записи и е назначена проверка по случая, обясни комисар Муеров. Той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации – нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника. Регламентирано е, че трябва да бъдат взети предвид атмосферните условия, но в случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме съприкосновение с протестиращите, допълни още Муеров.

Прекият ръководител на операцията комисар Радослав Стойнев, ОСПСОВОР, посочи, че помощно средство е използвано, за да предотврати критична ситуация.