Само за пет дни бензинът и дизелът са поскъпнали съответно с 1.5% и с 1.3%, информира Dir.bg. Данните на специализирания сайт fuelo.net, който проследява динамиката на цените на горивата по бензиностанциите ежедневно, показват, че през почивните дни и първите два дни на новата седмица цените на най-масовия бензин А-95 са нараснали от 2.08 до 2.11 лв./литър, а на дизела са се повишили също с 3 стотинки - от 2.28 до 2.31 лв./литър.

От началото на годината обаче, след като почти през целия януари цените бяха замръзнали, поскъпването на бензина е с 8.2% от 1.95 лв/литър, а на дизела със 7.4% от 2.15 лв./литър. През февруари поскъпването се ускори с около 6 стотинки. Най-голям месечен ръст на цените на горивата беше отчетен от средата на октомври до средата на ноември 2018 година, когато бензинът скочи с 42 стотинки, а дизелът - с 26 стотинки, съобщи infostock.bg.

Дъното от 1.95 лв./литър за бензина и 2.15 лв./литър за дизела беше достигнато на 27 декември 2018 година. Тези цени се задържаха почти през целия месец януари.

Като се има предвид, че петролът формират 41% от цената на дребно на бензина и 40% на дизела, всяка промяна на котировките на "черното злато" на стоковите борси по света се отразява на стойностите на горивата. С почти месечно забавяне, тъй като на борсите се търгуват предимно фючърси (суровината се плаща, а доставката се забавя обикновено с месец), промените на котировките на петрола се отразяват върху цените на горивата със закъснение до около месец и десетина дни най-много.

Пикът на цените на петрола беше през октомври 2018 година, когато фючърсите на европейския вид суров петрол Brent удариха 81.50 долара за барел, а на американския лек суров петрол (WTI) - 72 долара за барел. След това последва силното понижение с 20 долара до 30 януари 2019 година, когато котировките на Brent спаднаха до 61.53 долара за барел, а на WTI дон 53.43 долара за барел.

След постоянно поскъпване от миналата седмица, в момента цените на суровината се понижават до 67.55 долара за барел за Brent и 58.92 долара за барел за WTI. Спадът, според анализатори на пазар настъпи, след като цените на суровината нараснаха с повече от една четвърт от началото на годината, поради две основни причини. От началото на 2019 година Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други държави извън картела, в това число и Русия, подписаха споразумение да намалят с общо 1.2 милиона барела на ден доставките, за да балансират пазарите. Допълнителна подкрепа цените получиха и от санкциите на САЩ срещу износителите на петрол Иран и Венецуела.

В същото време обаче, повишените добиви на американския петрол, предимно от шисти, който от началото на 2018 г. е нараснал с повече от 2 милиона барела на ден, до около 12 милиона барела на ден, отрежда на САЩ лидерското място на най-голям производител в света, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия.