European Short Pitch е едно от най-важните събития в Европа за развитие и продуциране на късометражно кино. Платформата съществува вече близо петнадесет години и чрез нея са продуцирани над двеста късометражни филми на млади кинотворци от цяла Европа.
В предстоящия уикенд двете основни фигури зад European Short Pitch – белгиецът Вим Ванакер и французинът Жером Нунес, ще пристигнат в Пловдив за среща с българските кинотворци. В рамките на срещите ще се състоят два мастеркласа.
На 20-и април от 18:30 в клуб „Фарго” в Lucky Дом на киното Вим Ванакер ще ни разкрие каква е тайната да направим успешен късометражен филм. Линк към Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/795089447501358/
На 21-и април отново от 18:30 на същото място Жером Нунес ще ни разкаже за тънкостите в осигуряването на финансирането и в продуцирането на късометражно кино. Линк към Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/349832545601840/
Мастеркласовете са с продължителност по един час и ще бъдат последвани от дискусия с двамата водещи, както и с прожекции на късометражни филми създадени чрез Europeаn Short Pitch.
Събитията са с вход свободен като работният език ще е английски.
КОЙ Е ВИМ ВАНАКЕР: След като завършва психология в родната Белгия, Вим се мести в Дъблин, където работи като психолог в областта на наркотичните зависимости.
Три години по-късно той се завръща към образованието, този път в училището за кино EICAR - Париж. След завършването си, Вим се присъединява към мрежата за младо европейско кино NISI MASA, като ръководител на отдел "Сценарии" и ръководител на European Short Pitch. Основа и компанията Sireal Films, чрез която продуцира филма "empire".
Член е на селекционния комитет на официалната късометражна програма на фестивала в Кан и работи като сценариен консултант, ментор и лектор на множество кино фестивали и проекти. Като режисьор и сценарист, в момента развива филмите "[ˈsɪə.ri.əl ]" и "Psycho Revisited".

КОЙ Е ЖЕРОМ НУНЕС: Магистър по американско кино (Екс-ан-Прованс) и носител на докторска степен от университета в Нотингам, където е преподавал литература и кино.
В момента Жером живее и работи в Марсилия. Заедно с Жан-Лорен Синидис създава продуцентската къща за авторско кино Films de Force Majeure през 2010г. (носител на Наградата за изгряващи продуценти на Френските телевизии за 2016/17), ориентирана най-вече към международни копродукции.
Жером Нунес работи и като сценариен консултант за различни платформи: le G.R.E.C. (югоизточна Франция, 2012), Generator (Страсбург, 2013), Scriptwriting Summer Camp (България, 2016), Warshat Aflam (Arabic Film Festival в партньорство със CNC Film Fund, 2016-19), Pitch Please! (Luxembourg City Film Festival, 2013-16).
Режисьор е на късометражния филм "RELAPSE", селектиран на редица фестивали.
Гостуването на European Short Pitch В Пловдив се организира от Арте Урбана Колектив в рамките на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата 2019, в партньорство с NISI MASA - European Network of Young Cinema, Гьоте-Институт България, Френския Институт в България и Lucky Дом на киното.