Повече от 700 гребци се очаква да очустват в турнира за Световната купа  в Пловдив, който ще се проведе от 10 до 12 май. Състезателите ще премерят сили на Гребния канал в града. Това заяви днес председателят на Организационния комитет  Иван Попов.

"Акредитирани до този момент са 650 участници.   Заявки идват постоянно, чакаме да видим дали ще пристигне руския отбор. 100 китайски гребци идват още следващата седмица и ще се подготвят в Пловдив. След 5 май ще дойдат всички състезатели. Състезанията ще се провеждат в 6 коридора, а два ще бъдат за загряване. Гребният канал е готов за Световната купа. От понеделник започваме да монтираме стартовото устройство", поясни още Попов.

Състезанията стартират  на 10 май от 9:00 часа с подборната надпревала. На 11 май са полуфиналите и един финал, а на 12 май са финал Б и А.

Председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков уточни, че Кристиан Василев ни е основната надежда за високо класиране.  Добри резултати се очакват и от Десислава Георгиева

 "Нашите усилия са свързани с подготовка за Световното първенство, което ще ни даде квота за Олимпийските игри през 2020 година", добави още Свилен Нейков.

 От Организационния комитет добавиха, че от 8 до 12 май алеите на Гребната база ще бъдат затворени за граждани.

Иван Попов добави, че Пловдив ще кандидатства за домакинство на  Световно първенство на за юноши и девойки през 2021 г., за Световно първнство  за жени и мъже до 23 г. през 2022 г., както и за Световна купа през 2023 година.