По повод Световния ден на Земята-22 април, днес в парк Рибница експерти от дирекция „Екология и управление на отпадъците“, в партньорство с администрацията на район „Северен“ с участието на специалисти от СНЦ „Зелени Балкани“ проведоха занятия на открито с ученици от училище „Йордан Йовков“. Темата на тазгодишното издание на инициативата е „Защитете биологичните видове“ и акцентира върху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има важна роля в сложната мрежа на живота. Специалистите насочват вниманието на обществеността към темповете на изчезване на видове диви животни и растения, които все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи и застрашени видове все още може да бъде възстановена.

Ученици от 7, 8 и 9 клас на училище „Йордан Йовков“ разбраха за усилията, които се полагат в България за опазване на защитените видове - белоглавия лешояд, гривестата рибарка, червеногушата гъска, прилепите. Наблюдаваха птици и разучаваха особеностите на насекомите в парка, съставяха хранителни вериги и обследваха растителните видове наоколо.
Всички участници получиха грамота и раница.

От администрацията припомниха на подрастващите и някои забрани, сред които уловът и отглеждането на диви пойни птици.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване; унищожаването или вземането на яйца, както и разрушаването или преместването на гнезда; притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с тях, а също – препарирането, притежанието, пренасянето и износа им извън граница. Глобите са в размер до 5 хиляди лева, като допълнително на всеки брой защитена птица се налага обезщетение в размер на 40 лева.

Бракониерския улов и продажбата на пойни птици са сериозни проблеми, които в годините на интензивен улов, имат съществено въздействие върху популациите на тези видове в дадени райони.

Еколозите призоваха към грижа за природата и нейните ценности.