Парламентът прие  на първо четене инициирани от "Обединените патриоти" промени в Наказателния кодекс, с които собствениците на взломен имот да не носят наказателна отговорност за действията си при всяко незаконно влизане нощем, при нападение, извършено от две или повече лица, или когато нападателят е въоръжен.

Промените бяха подкрепени единодушно от присъстващите 106 народни представители, макар депутати от ГЕРБ да имат резерви. Очаква се между двете четения да има прецизиране или отмяна на текстове. Срокът за предложенията преди окончателното гласуване е максималният - три седмици.

Разглеждането на законопроекта, който е внесен от депутати от "Обединените патриоти" една година по-рано, бе вкарано предизборно като първа точка в дневния ред на Народното събрание чрез дадената от правилника възможност всяка първа сряда на месеца да се гледат предложения на отделните групи независимо от волята на мнозинството и дали са разгледани в парламентарни комисии. Законодателната инициатива дойде след разразилия се през април 2018 г. скандал в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, докато се опитвал да обере гаража му. По предложенията няма доклади на комисии.

Целта на внесените от "Обединените патриоти" промени е да се разшири обхватът на случаите, в които няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Според сега действащите разпоредби това е така, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище. Приетите на първо четене текстове предвиждат, че няма превишаване на пределите на неизбежна отбрана, когато "нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище", както и когато "нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

Приетите на първо четене промени предвиждат още обхватът на т.нар. маловажни кражби да се стесни - за такива да се смятат кражби на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е в момента. В същото време обаче се увеличава дължимата при такива кражби глоба в случаите, когато предметът им е възстановен. В момента санкцията е от 100 до 300 лева, а според приетите на първо четене текстове се предвижда да бъде от 500 до 1000 лева. Предвижда се при повторна маловажна кражба на стойност над 150 лева в рамките на една година наказанието да е по общия ред, а не глоба, както е в момента.