Поетът Никола Маджиров, най-известното име на Северна Македония, получи наградата "Орфей" за цялостно представяне на едноименния Международен фестивал на поезията.

При връчването й директорът на фестивала Антон Баев благодари на Маджиров, че е прекъснал резиденцията си в Цуг, Швейцария, за да е със събратята си по перо 4 дни и нощи в Пловдив като участник във второто издание на МФП "Орфей".

Приз за най-добро стихотворение "Лирата на Орфей" получиха руската поетеса Олеся Николаева, професор в литературния институт Максим Горки – за „Песнопения“, и младата поетеса от Северна Македония Славица Гаджова Свидерска, доктор по филология, за стихотворението „Лична картография“.

Наградата за най-добро любовто стихотворение бе поделена между датския поет Нилс Хав – за „Жените на Копенхаген“ и израелската поетеса Варда Геносар – за „Живото Мъртво море“.

Приз за най-добро есе от Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ получи датският поет и музикант Лаус Страндби Нилсен – за текста си „Погрешното разбиране на Орфей“.

Поетесата от Румъния Никулина Опреа взе наградата си "Лирата на Орфей" от миналогодишното издание на фестивала, когато здравословен проблем в последния момент й попречи да участва наживо. Тя е за стихотворението й „Животът на другите и нашият живот“.

Припомняме, че в първата фестивална вечер бе връчена и Голямата награда за изключителни достижения в поезията на българския поет Златомир Златанов.

Наградите бяха определени от жури в състав проф. дфн Светлозар Игов, доц. д-р Елка Димитрова и д-р Антон Баев.

Публиката и при двете големи церемонии – откриващото четене на 9 май, и заключителното – на 10, получи автографи от 13-те участници от 11 страни върху безплатните билингва книги на фестивала.