Все повече малчугани от Пловдив са облазени от кърлежи. За това информираха  от Детска клиника на УМБАЛ "Свети Георги".

Там на ден през Спешното отделение минават между 4 и 6 деца, доведени от своите родители, след като са претърпели атаки от вредните и опасни паразити. Броят им обаче нараства с факта, че много разтревожени майки и бащи все по-често водят своите наследници направо в Спешното отделение на Университетската болница. Това става най-често вечерта, когато след игра в парковете и тревните площи малчуганите си взимат душ и техните родители с ужас забележат кърлежите по телата им.

Лекарите съветват при това положение да не се изпада в паника, или да се правят опити на място да се извадят кръвосмучещите гадини, а да се потърси помощта на специалисти. След като отстранят кърлежа, докторите ще извършат обстоен преглед на състоянието на пострадалото дете и преценяват, дали състоянието му позволява лечение в домашна обстановка, или трябва да бъде хоспитализирано в Инфекциозна клиника.

Лекарите призоваха хората да бъдат много внимателни, тъй като със затоплянето на времето избуяването на растителността и изкарването на все повече домашни животни на открито опасността от атаките на кръвосмучещите паразити се увеличава неимоверно много.

Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат лаймската борелиоза и марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение.Те разпространяват и причинителя на ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит.