200 международни артисти от 15 пътуващи театъра на четири държави вече се настаняват в кварталите на Пловдив. На коне, велосипеди, каравани и пеша артисти от Белгия, Франция, Италия и Швейцария създават 3 артистични лагера за Пловдив – Европейска столица на културата. Всички те са част от проекта „Пловдив Каравана“ на Международно обединение на близо 60 пътуващи театъра (CITI).
Повече от 35 каравани, 20 камиона, 10 каруцис коне пренасят от различни кътчета на Европа лагерите, които ще бъдат разположени на три различни места – кв. „Столипиново“ (двор на ОУ "Пенчо Славейков"), Гребна база (зад Хангарите) и кв. „Тракия“ (срещу СУ "Черноризец Храбър").
От 1-и до 10-и юни гражданите и гостите на града ще могат да се радватежедневно на различни работилници, музика, представления, комедианти и разказвачи на приказки. Вечерите ще завършват с атрактивни представления. Зрителите ще могат да наблюдават театър с големи кукли, цирк, както и да се включат в уъркшоп за изработване на инструменти.
За авантюристичната покана на града през 2013-а CITI да се включат в надпреварата за Европейска столица на културата споделя Андреас Кристоу. „Почувствахме се поласкани и приехме приключението“, казва той и допълва, че с престоя си тук искат да създадат връзка с хората. Основната им цел е да представят различията между нациите, но и това, което ги обединява. Чрез истории за пътя да вдъхновят младите поколения и да им подадат ключа към по-добър живот. Така кварталите на Пловдив ще се превърнат в дом на странстващи селища, в които местни и чужди ще се обединят от изкуството.
Кулминацията на „Пловдив Каравана“ ще е на 10-и юни с голям парад, който започва17.00 часа от паркинга на х-л „Тримонциум“. Поканени са всички гости и граждани на Европейска столица на културата.