Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри днес  в Пловдив втория Национален форум на младите фермери. Домакин на проява  е Аграрният университет, а тема се очаква да бъдат иновациите и новите технологии за развитие на устойчив земеделски сектор в България.
Пред журналисти Десислава Танева каза, че ще се направи  всичко, за да се ускори приемането на Закона за градушките и той да влезе в сила от 1 януари 2020 година, за да може следващият сезон защитата да бъде национална. В тази връзка министър Танева ще се срещне с председателя на Комисията по финансов надзор и Асоциацията на застрахователите и заедно със земеделските производители очаква да стигнат до модел, който да удовлетворява всички страни. Трябва да е ясно обаче, за първи път след 1989 година държавата подкрепи увеличаването на площта, която е защитавана с ракетен способ като се откриха се два нови пункта и има възможност за национална защита, но трябва да се следва принципът на споделено финансиране на разходите за тази защита, добави Танева. Относно обезщетенията министърът на земеделието припомни, че това се извършва единствено и само от застрахователните институции. Държавата не може да бъда застраховател, нито да изземва тези функции, но българската държава направи това, което малко други държави го правят - тя да инвестира като дълготрайни активи за тази защита, подчерта Десислава Танева.
При откриването на форума тя каза, че в много кратък срок ще приключи договорирането на одобрените проекти по "млад фермер", след като са изчистени административните процедури. С това бюджетът по мярка "млад фермер" ще бъде изчерпана и по нея ще бъдат подкрепени повече от 2500 земеделски производители, добави Танева.
В рамките на форума ще бъдат представени класираните проекти в Националния конкурс за млади фермери - 2019 г., ще бъде излъчен победителят в инициативата, който ще се състезава за Европейската награда за млад фермер в Брюксел.