Кой пусна умряла мишка в попарата на пациентче в инфекциозна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ или защо едно дете стана жертва на политически битки за постове?
За доста хора вече е ясно, че появата на гнусната гадина в закуската на малчугана е саботаж. Не че в тази болница няма пропуски в хигиенния режим, а храната не се кара от кухненския блок до отделенията през двора, по който притичват помияри. Не че сградата на Инфекциозна не е стара – с много дупки, в които се развъждат мишки, плъхове и хлебарки. То в коя ли няма такива проблеми, породени от хроничната мизерия и перманентното състояние на финансов колапс. Коя ли не се нуждае не само от саниране, но и от основен ремонт, а някои е най-добре да бъдат бутнати до основи и на тяхно място да се вдигнат нови и модерни лечебни заведения, където няма да има мишки, хлебарки и всякакви гадости.
Но няма да ги има и при други обстоятелства - ако появата им не е плод на добре организирана акция или на активно мероприятие, както казват хора от бившата ДС. Който и да е изпълнителят е повече от ясно, че е някой нещастник. Получил е мижава сума, за да пусне мъртвата мишка в казана с храната.
Важно кой е поръчителят, защото той е истинският мизерник, ако и да е паралия, размечтал се да стане директор на най-голямата болница в България. Избрал е внимателно момента, в който да проведе гнусното си мероприятие – по време на отпуската на сегашния директор проф. Карен Джамбазов. Така няма да излезе, че грозната акция цели да удари него, да го злепостави, да го омаскари в очите на обществото и на началниците му от здравното министерство. А всъщност е точно тъй! Сега ще започнат едни проверки из болницата, едно ровене, една гонка по устав, които все ще напипат някакви нередности и нарушения. Те ще предрешат конкурса за шефския пост, който предстои след не много време. После на директорския стол ще седне правилният човек. Колко познато и какъв добър начин да се справим с конкуренцията, макар и на гърба на болните!
Ама някои хора съвсем се забравиха! Нямат срам ни от хората, ни страх от Бога, биха казали старите хора. И за да се възкачат до ръководен пост,  пускат мишки в чиниите дори на бебета.