Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Пловдив,с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо ромите И. А.( на 15 г.) и М. А.( на 17 г.) от Асеновград.
Спрямо И. А. е повдигнато обвинение за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалия начин, а също за грабеж, а спрямо М. А. – за  грабеж. Престъпленията са извършени  на 26 май т.г. в  Асеновград.
Апелативният съд прие, че от събраните до момента доказателства може да се изведе обосновано предположение, че И. А. и М. А. са съпричастни към повдигнатите им обвинения.
Апелативните магистрати считат, че престъпленията, в които двамата са обвинени, се отличават с изключителна тежест, като личната степен на обществена опасност на извършителите е също завишена. Във връзка с тази констатация приемат, че опасносттавсеки от тях да извърши престъпление, ако не се задържа под стража, се очертава като реална.
За престъпленията, за които са повдигнати обвиненияна И. А. и М. А., Наказателният кодекс предвижда наказания лишаване от свобода.
Определението на Апелативния съд е окончателно.