България  падна  от Чехия с 1:2 в мач от група А в квалификациите за Евро 2020, игран на стадион "Дженерали Арена". Така новият селекционер на трикольорите Красимир Балъков дебютира със загуба на поста.

Така България продължава да бъде без победа в квалификациите за Евро 2020 и се свлече на 4-ото място в групата си с актив от скромните 2 точки за три мача. Освен това, "лъвовете" за пореден път напускат Прага с наведени глави, след като все още нямат победа над домакините след разпадането на Чехословакия през 1992 година.

Двубоят започна чешкия национален отбор по футбол и Аланияспор Йозеф Шурал, който загина при катастрофа на клубния автобус в Турция Йозеф Шурал. Нашите момчета стартираха срещата по мечтан начин, след като в 3-ата минута Исмаил Иса даде аванс на "лъвовете". Нападателят засече прекрасно диагонално центриране на капитана Ивелин Попов и с глава не остави шансове на вратаря Томаш Вацлик.

В 15-ата минута късметът определено бе налице, когато отбраната ни проспа центриране към далечната греда за Томаш Сучек. Халфът върна с едно докосване за намиращия се малко пред голлинята Патрик Шик. Нападателят на Рома обаче направи нещо доста нетипично за себе си, след като не успя да насочи в мрежата от непосредствена близост.

В 19-ата минута Патрик Шик възстанови равенството. Нападателят на Рома беше на точното място в точното време, за да овладее отбита от нашата защита топка в наказателното поле я изстреля към вратата, правейки резултата 1:1.

В 29-ата минута Николай Михайлов успя да избие мощна тупалка на Якуб Янкто. Топката отново попадна в краката на футоблиста и той отново шутира. За щастие Антон Недялков протегна крак и отклони в корнер. При последвалият ъглов удар Шик засече опасно с глава, но не се стигна до гол.

В 41-ата минута домакините имаха сериозни претенции, когато Шик поиска дузпа. Топката срещна рамото на Васил Божиков и арбитърът Тамаш Богнар подмина с мълчание ситуацията. Така първото полувреме приключи без повече голове.

В началото на втората част чехите поведоха. Патрик Шик получи извеждащ пас през центъра, като се понесе сам срещу Михайлов. Догонилият го Божиков беше елиминиран само с едно технично прибиране, а след това и преодолян бе и българския страж.

В 62-ата минута ново опасно центриране без малко можеше да доведе до трето попадение, когато Филип Новак можеше да отбележи с глава, но в насочването му нямаше точност.

В 70-ата минута Георги Сърмов реши да шутира с всичка сила отбита топка, но всичко това доведе само до спасяването на вратаря Томаш Вацлик, който никак не бе затруднен с удара.

В 84-ата минута Мартин Долежал реагира най-бързо на отскочила топка в наказателното поле и отправи изстрел. Топката обаче се приплъзна точно покрай дясния страничен стълб.