Посланици на 19 страни,  както и представителят на Европейската комисия в България ЕК участваха в инициативата, организирана от Фондация „Америка за България“ и община Пловдив. Те отправиха  послания за толерантност, разбирателство и уважение, които ще бъдат гравирани на стена до входа на Голямата Базилика.

Мото на събитието е „ Камъче по камъче. Ръка за ръка“, а 16 от дипломатите на специална церемония лично отправиха на роден език и на български пожеланията  за братство и равноправие.  Посланията бяха обединени от думите на Васил Левски – „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“.

“Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред”, посочи Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”.  

Кметът на Пловдив Иван Тотев благодари за подкрепа и възможността да бъде разказана историята на Епископската базилика на Филипопол, паметник на приемствеността между различните времена и култури.

Откриването на новата сграда  предстои на 26 септември тази година и ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи до момента.

Аргеологът Жени Танкова обясни, че  последната находка на обекта е от края на миналата седмица и представлява  старогръцки надпис, датиран от началото на втори век.