През месец май 2019 г. инспекторите от отдели „Контрол на храните” към областните дирекции по безопасност на храните извършиха официален контрол на обекти за производство, за търговия на едро и дребно с храни, и на заведенията за обществено хранене на територията на страната. Обобщените данни за извършените проверки и предприетите мерки показват:

     Общ брой извършени проверки в цялата страна – 13 117.
     Издадени предписания – 654.
     Съставени актове за установяване на административни нарушения – 96.
     Общ брой затворени обекти с временно преустановена дейност – 3.
     Изтеглени и насочени за унищожаване 29 258 кг храни от животински и неживотински произход, от които:

    25 017 кг сол – морска кристална йодирана;
     1 987,5 кг куркума – с високо съдържание на олово, произход Индия;
    1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума;
     991 кг храни от животински произход – агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти, които са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранение на продукти, продажба в нерегламентиран обект (по чл. 12 от Закона за храните);
    51,6 кг храни от неживотински произход – козунак и подправки с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.

Най-често констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на България са:

    Предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, некоректно етикетирани храни, съгласно действащото законодателство, без здравна и идентификационна маркировка.
    Несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти (продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти).
    Несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци (предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения).
    Пропуски във водените записи, свързани със Системите за управление на безопасността на храните, липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
    Несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите.
    Извършване на дейност, нерегламентирана в удостоверението за регистрация по Закона за храните и обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.