До няколко години могилата Малтепе до с. Маноле ще се превърне в обект със световно историческо значение.
Това предрече директорът на Археологическия музейКостадин Кисьов, който днес стартира археологическите разкопки на обекта в присъствието на кметовете на Пловдив и на „Марица“ Иван Тотев и Димитър Иванов.
Според Кисьов никъде по света не е открита напълно запазена кула от Римско време като тази на Малтепе.
„Находката предизвика небивал интерес сред български и чуждестранни учени на Националната конференция по археология.“, издаде още шефът на Археологическия музей.
Той изказа адмирации на кметовете на двете общини „Марица“ и „Пловдив“ за подкрепата при археологическите проучвания.
„Благодаря на кметовете на община „Марица“ Димитър  Иванов и на община Пловдив Иван Тотев, затова че финансират дейностите по разкопките на Малтепе.“, посочи Кисьов.
По думите му досегашните археологически находки – монети и фрагменти от съдове, показват, че могилата е строена след 3 век преди Христа.
Археологът се надява до началото на август да се стигне до основата в южната част на кулата и тогава да се види за каква монументална постройка става въпрос.
„Кулата е висока 20 метра и тежи около 250 тона, което предполага, че тя стои върху огромни основи. Тя е построена единствено, за да носи 15-тонния мраморен постамент, върху който е била поставена статуя.“, обясни директорът на Археологическия музей.
Според него гробницата е в основата на север от кулата и трябва да бъде разкрита, за да се установи дали входът й е южен или северен.  
Археологът предполага, че вероятно в нея е погребан римски император. Той се надява до началото на август екипът му да стигне до гробницата от южната страна, за да се установи дали там се намира входа й.
Кисьов допълни, че след края на разкопките цялото проучване на могилата, документирано с видеофилм, ще бъде предадено на експозицията на Културно-информационния център „Малтепе“.
„Надявам се, че до няколко години всичко това тук ще стане световна атракция.“, изтъкна археологът.
Кметът на Пловдив Иван Тотев благодари на Общински съвет Пловдив затова, че гласува всяка година средства за разкопките на Малтепе.
„Това е част от влиянието на Филипопол в региона. Категоричен съм, че ще стигнем до края с проучването на тази могила. Мечтата ми е да видя целия обект завършен, без багери и пръст около него.“, каза още Тотев.
Той припомни, че е обещал това и на министър-председателя Бойко Борисов при посещението му на Малтепе.
Кметът на Пловдив добави, че струпването на културно-историческо наследство в Пловдив и региона наподобява големите градове като Рим и Атина.
 „От изключителна важност е да се подкрепят проекти от подобно значение. Откритото тук е наистина уникално, и в комбинация с Голямата Базилика и Форумния комплекс, през следващите 20 години, тази зона ще бъде сравнима с най-известните антични центрове в света.“, категоричен е Иван Тотев.
Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, който е от с. Маноле, разказа как още като дете си е задавал въпроса какво има в тази могила.
„Аз съм израсъл край Малтепе, тук в съседство, имахме наследствена нива. Винаги съм се питал какво ли е скрито в могилата. Ще бъда щастлив ако гробницата бъде разкрита и тя се превърне в атракция от световно значение. Вярвам, че това ще се случи.“, допълни кметът на община „Марица“.
По думите му Културно-информационния център „Малтепе“, изграден преди години с европейски средства, ще бъде поставен изцяло в услуга на изследването на могилата.
Иванов благодари за подкрепата на кмета на община Пловдив Иван Тотеви за всеотдайността при проучванетона шефа на Археологическия музей Костадин Кисьов,и обеща, че администрацията ще продължи да оказва пълно съдействие за всичко, каквото е необходимо, за да се финализират успешно археологическите разкопки.
„Малтепе ще донесе слава не само за община „Марица, но и за Пловдив и региона, както и за България.“ , убеден е Димитър Иванов.