Стартира  строежа на Центъра по компетентност по проекта ПЕРИМЕД, изпълняван съвместно между Пловдивския и Медицинския университети. Проф. Теменужка Йовчева, заместник-ректор по проектната дейност на ПУ, даде символичното начало на строителните дейности  пред сградата на университета на ул. „Костаки Пеев“.

Директорът на технологичния център проф. Илия Илиев обясни, че ПУ "Паисий Хилендарски" ще изгради до края на месец октомври  тази година 5 лаборатории-  по молекулярни биомаркери и микробиота,  по имунобиомаркери, по биокатализа и биологични активни вещества, по биополимери и нови материали и по биосензори в пететажната сграда. В нея ще  се помещава цялата модерна техника, която ще бъде закупена. Тези лаборатории ще бъдат свързани с останалите шест . От тях  5 от тях са в Медицинския университет и една в Института по минералогия и кристалография към Българската академия на науките. До края на януари следващата година ще бъдат готови външният асансьор  и обшивката.
По националния проект за първи път ще се прилага в България персонализирана медицина за определяне на биологични маркери в онкологията, хематологичните заболявания, имунология и генетика, посочи проф. Мариана Мурджева, заместник-ректор на МУ.
При реконструкцията на лабораториите ще се изгради нова електрическа инсталация, която да отговаря на изискванията за захранване на апаратурата, ще бъде поставена специализирана настилка за химически и микробиологични лаборатории, фаянсова облицовка, водопровод и въздушна инсталация, ще бъдат инсталирани химически камини, предстои също така изграждане на осветление, на чисти помещения за достъп до стерилни помещения и на сервизни помещения (бани и тоалетни), съобразени с изискванията за акредитиране на лаборатории за работа с генно модифицирани микроорганизми и за производство на продукти с приложение за човешка употреба.
Проектът е финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ с  бюджет от 23 472 000 лв., от които националното съфинансиране е малко над 3,5 млн. лв. Водещ партньор по проекта е Медицинският университет, а ПУ е партньор по проекта заедно с Института по минералогия и кристалография към БАН.