Административен съд град Пловдив, ХХVІІ състав се произнесе с решение от 08.07.2019г. по административно дело № 1499/2019г., образувано по жалба на Стайко И., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвор – Пловдив, срещу Заповед № А1227/10.05.2019 г., издадена от гл. инспектор Запрян Илиев – зам. - началник, действащ в качеството на началника на Затвор – Пловдив по заповед № Л-1615/25.03.2019г. на директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, с която на оспорващия е отказана замяна на режима на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода от „строг“ на „общ“.
С постановеното решение съдът, отхвърля жалбата на Стайко И., изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвор – Пловдив, срещу Заповед № А1227/10.05.2019 г., издадена от главен инспектор Запрян Илиев – заместник - началник, действащ в качеството на началника на Затвор – Пловдив.
Съдът е приел, че повдигнатите от оспорващия възражения за незаконността на наложеното му наказание са недопустими за разглеждане в настоящото съдебно производство, чийто предмет цели да установи налице ли са предпоставките да бъде извършена замяна в режима на изтърпяваното наказание, за което е налице влязла в сила присъда. Съгласно Административнопроцесуалният кодекс /чл.128 ал.1 АПК/ на административните съдилища не са подведомствени спорове във връзка с издадените актовете по хода на наказателното преследване и произнесените съдебни актове за реализиране на наказателната отговорност.
Съдът е счел, че наведените  възражения за липсата на мотиви в обжалваният административен акт са неоснователни, както и че  не се установява  нарушение на принципа за съразмерност, залегнал в АПК, доколкото със заповедта не се цели да бъдат засегнати права на адресата в степен по-голяма от необходимото за изпълнение целите на изтърпяваното наказание.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.