През  юни експертите от РИОСВ - Пловдив извършиха близо 200 проверки, съставиха 8 акта и издадоха 38 преписания
 
През месец юни експертите от Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ – Пловдив) извършиха 186 проверки на 179 обекта, от които 121планови и 65 извънредни. Освен тях са направени 15 комплексни проверки по компоненти и фактори на околната средa.
Законстатирани административни нарушенияна ЗООС и специалните закони по опазване на околната среда от РИОСВ са съставени 8 акта, а директорът на екоинспекцията е издал 10 наказателнипостановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби в общразмерна 28 400 лева. В рамките на проведения контрол са издадени 38 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.  
Събраните суми от институцията по наложени  глоби и санкции през месеца са 45 134 лева, от които 39 398 лева от санкции по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и 5 716 лева от глоби и санкции по секторни закони.  От получените суми 31 518 лева са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции са община Марица – 20891 лева, община Садово – 5501 лева и община Пловдив – 2657 лева.
 За периода са постъпили 41 сигнала на зелен телефон и 6 писмени жалби.
Експерти извършиха 3 проверки на билкозаготвителни пунктове в селата Войнягово, Богдан и Чоба, при които не са констатирани нарушение на разпоредбите на  Закона за лечебните растения. Извършени са и 3 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на с. Дълбок извор, общ. Първомай и с. Стрелци, общ. Брезово.
Запериода в РИОСВ са проведени 214 процедури за инвестиционнипредложeния, планове, програми и проекти извънобхватанаглавашестаот ЗООС,  касаещибизнеса, местнатавласт и държавните горски стопанства, включително такива, с които секандидатствапоразличнифинансовимеханизми. Изготвени са 12 становища за преценка вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционните предложения, попадащи в обхвата на глава шеста от ЗООС. Издадени са 4 решения за преценка вероятната степен на въздействие върху защитените зони на инвестиционни предложения попадащи в границите на защитени зони. Разгледани и изготвени са 15 становища, свързани с уведомления за инвестиционни намерения, свързани с налични опасни химични вещества и управление на риска. Освен това са издадени 9 регистрационнидокументапо Закона за устройство на територията и 4 разрешителнидокументазадейност с отпадъци.  
Пълният текст на отчета за дейността на РИОСВ - Пловдив за месец юни 2019 г. е публикуван на интернет страницата на институцията.