Общинският съветник от групата на БСП Петя Манева постави въпроса за съдбата на търговските обекти в подлеза "Тримонциум". Това направи тя с питане до кмета на Пловдив Иван Тотев.

Чрез г-жа Савина Петкова
Председател на
Общински съвет Пловдив
До г-н Иван Тотев
Кмет на Община Пловдив
Питане
от Петя Георгиева Манева
общински съветник от ППГОС на БСП

Относно: Съдбата на търговските обекти в подлез „Тримонциум”

Уважаеми г-н Тотев,
С Решение на Общински съвет №71 взето с протокол № 4 от 28.02.2019 г. се разрешава отдаване под наем чрез публичен търг с тайно наддаване за срок от 5 години, на части от имот публична общинска собственост, находящ се в гр.Пловдив, р-н Централен, бул. „Цар Борис 3 Обединител”, пешеходен подлез Тримонциум. Това са 23 самостоятелно обособени търговски обекти - магазини от смесен тип. С това Решение Общински съвет Ви възлага да извършите необходимите действия по изпълнение на решението. До този момент не са предприети никакви действия от Ваша страна по изпълнение на решението. Напротив, от медиите гражданите на Пловдив и общинските съветници разбрахме за вашата идея да бъдат премахнати магазините в подлеза с цел да подобрите визията на Централна градска част и да приобщите терена на подлеза към археологическите разкрия на „Римски форум”.
Тази екзотична идея срещна неодобрението на гражданите на Пловдив. В моята приемна дойдоха граждани, които с безпокойство споделиха мнение, че без магазини подлезите ще станат неугледни, мръсни, нашарени с графити както на много други обществени места в града.
Тезата, че търговията в подлезите е изчерпана и тя трябва да отпадне е несъстоятелна. Новото време налага нова визия на търговията в този вид пространства и Вие, г-н Тотев трябва да я предложите на пловдивчани и гостите на града. Вместо това с лека ръка решавате да закриете търговските обекти в подлез „Тримонциум”.
След обилните валежи в Пловдив напоследък, се показа че община Пловдив не полага достатъчни грижи за шахтите в подлезите. Не извършва профилактика и ремонт на съоръженията, които се наводняват при всеки дъжд. Не носи отговорност за наводнените обекти и похабена стока на търговците. Отводняването, почистването, дезинфекцирането на подлезите се осъществява основно и изключително от собствениците на търговски обекти. Обслужването и поддържането на градската инфраструктура е задължение на Общината и видно от последните събития с наводненията в глада се извършва некачествено и лошо.
Уважаеми г-н Кмет, във тази връзка, моите въпроси към Вас са следните:
Консултирана ли е с експерти и специалисти по градоустройсто и културен туризъм Вашата идея подлез „Тримонциум” да бъде само пешеходна зона, без търговска част?
Обсъждана ли е с обществото на града тази идея?
По кой модел подлез „Тримонциум” ще се превърне в такава пешеходна зона? Може би като подлезите до Водна палата, Баня старинна и др. представляващи неподдържани, непроходими и опасни, миришещи на тоалетна и канал места по които хората се страхуват да преминават?
Защо точно сега решихте да премахнете търговските обекти с мотива, че пречат на археологията в този периметър?
Загубите от приходите от наеми от къде ще бъдат компенсирани и предвидени ли са те в бюджета за 2019 г?
Как подкрепяте малкия и среден бизнес в града като оставяте близо 100 семейства без препитание?
Каква алтернатива се предлага на търговците от подлеза след премахването на търговските обекти?

Очаквам да получа писмен отговор, който да бъде огласен на следващото заседание на Общински съвет Пловдив.

С уважение,
Петя Манева

09.07.2019 г.
Пловдив