Два пъти напамаля заразените от вирусен хепатит в Пловдив и областта. Добрата  новина съобщиха от  Националния център по обществено здраве и анализи. През месец юни са регистрирани шестима души, заболели от хепатит в града и региона. От тях  един пациент е с вирусен хепатит тип "A", остър,  един е с вирусен хепатит тип "B", остър, и по двама с вирусен хепатит "Е", остър, и вирусен хепатит, неопределен тип, остър.  

За сравнение, през месец май в Пловдив и областта от различните видове хепатит се разболяха 11 души.  В негативната класация за месец юни Пловдивска област дели 5-7 място с Враца и София-област с по шестима заболели. С най-много заболели - 28, е Ловешка област. Общо през юни в България от вирусен хепатит са заболели 126 души, докато през май бяха 135.

  Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. От петте различни хепатитни вируса (A, B, C, D и E) само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Хепатитите се разделят на остри (които продължават по-малко от 6 месеца) и хронични (които продължават по-дълго). Взети заедно, хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса.