1370 ученици от Пловдив и региона участваха във второто класиране за прием след седми клас. За това информираха от Регионалното управление на образованието.  Баловете за елитните гимназии паднаха с по-малко от 5 точки.

При Езикова гимназия „Пловдив“ балът за момиче в специалност Английски език остава висок и е 411,500 на второ класиране, или пада само с 4 точки. При момчетата в ЕГ Пловдив, Английски език бълът вече е 366,500.

Той даде пример за значително падане на бала  в  Хуманитарната гимназия “Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „Хуманитарни науки с английски език“ за момиче, балът пада със седем точки.

При другата желана гимназия - Математическата „Академик Кирил Попов“   най-желаната специалност „Компютърна графика“ е запълнена още на първо класиране. На второ класиране профил Математика с английски език балът пада с 14 точки за момиче и става 379,500. „Системното програмиране“  в МГ няма квоти и там балът е  441,750 точки.

3 572 ученици са се записали на първо класиране в Пловдив и областта. 908 от тях са заявили да участват във второ класиране, 462  не бяха класирани първия път заради по-нисък бал и посочени малко желания, но участваха също във втория кръг.

Третото класиране ще излезе на 24-ти юли.

Тази година завършват 7 клас 5 560 ученици, но от тях има кандиданстващи в училищата към Министерствата на културата и на младежта и спорта, както и в частни гимназии. Общо 5 147 ученици подадоха документи за 1 класиране, отчете статистиката на РУО.

В следващите два дни класираните трябва да се запишат в училищата, в които са приети.

На 23 юли ще бъдат обявени свободните места. На 24 и 25 юли предстои подаването на заявления за участие в трето класиране, което ще излезе на 29 юли.

След тази дата неприетите ще могат да подават документи на място в учебни заведения, където има незаети бройки.

Продължава издирването на учениците, които не са подали документи в кампанията.