Иван Гешев е предложен за поста главен прокурор на Република България. Кандидатурата му е издигната от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В момента той е заместник-главен прокурор. Неговият началник и настоящ обвинител №1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в края на тази година го подкрепя за поста.

 

В началото на април самият Гешев обяви, че е 99% сигурен, че няма да се кандидатира за поста. "Ако трябва да бъда точен, аз казах, че 99.9% няма да се кандидатирам за главен прокурор. Към този момент това е моето мнение. Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента", обяви той, цитиран от "Труд". В средата на май потвърди тезата си.

Номинацията идва не от трима членове на прокурорската колегия, а от целия й състав от 11 членове. Това означава, че Гешев най-вероятно ще бъде единствената номинация за поста на Сотир Цацаров.

Номинацията му е предложена от прокурорската колегия на ВСС, като зад нея стоят всичките ѝ 11 членове, сред които и настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Гешев най-вероятно ще бъде единствената номинация за поста на Цацаров. Поддръжници на Гешев са бившият шеф на Националната следствена служба Евгени Диков, както и прокурорите Пламен Найденов, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова. Той е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му. В последните месеци Гешев, който е начело на Специализираната прокуратура, ръководеше редица знакови операции и арести, което го превърна във фаворит за обвинител номер 1 на България. Той многократно повтори, че няма да се кандидатира за поста, тъй като политически партии се намесвали в състезанието за главен прокурор, имало редовни атаки срещу магистрати, а надпреварата започнала да става "кална".  До 29 юли трябва да са ясни имената на кандидатите за поста. Предложения могат да се правят от най малко трима членове на прокурорската колегия. Кандидатите трябва да представят своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август. На 9 октомври прокурорската колегия трябва да се произнесе по допустимостта им. Името на наследника на Сотир Цацаров трябва да стане ясно на 24 октомври. Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 г. От 1995 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба.Става прокурор през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура. Гешев стана заместник на Сотир Цацаров преди година.