„Вапцаров остава завинаги в сърцата и умовете ни. Неговата поезия, делото му, вярата му, идеалите му ще ни събират и обединяват в името на по-доброто бъдеще”. Това каза в словото си доц. Ангел Иванов пред паметника на Никола Вапцаров в Пловдив.
Десетки социалисти и симпатизанти отбелязаха 77 години от разстрела на поета антифашист. На днешния ден през 1942 г точно в 11.45 ч фашисткият съд издава смъртната присъда на Вапцаров и неговите петима другари – Антон Козинаров, Петър Богданов, Георги Минчев, Антон Попов и Атанас Романов. В 21.00 часа тя е изпълнена на гарнизонното стрелбище на Школата на запасни офицери.
„Днес почитаме паметта на всички осъдени и убити от монархофашизма, обявил война на българския народ и „клал народа така, както и турчин не го е клал”, подчерта председателят на РС на БСП – Южен и допълни, че този режим направи България съюзник на Хитлер и Мусолини и уби поета.
„Да се бориш за идеалите си с цената на живота си – това е което отличава героя от останалите. Героите са тези, които дават надежда за по-светло бъдеще. Героите стоят на вечна стража и дават основание на историята, на народа и държавата ни да пребъдва във вековете”, завърши словото си говорителят.