На 13 септември 2019 г. /петък/ от 18.00 ч. във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „Пловдив през обектива на първите фотографи“ и ще бъде представен албума под същото заглавие, който е специално луксозно издание по повод 140 години от създаването на Пловдивската народна библиотека. Събитието е в рамките на тазгодишното издание на НОЩ.
Албумът „Пловдив през обектива на първите фотографи“ е съвместно дело на НБ „Иван Вазов“ /която е и издател/, Държавна агенция „Архиви“ и Държавен архив – Пловдив. Двуезичното луксозно издание, в обем от 274 страници, включва 172 снимки на фотографи, работили в свои ателиета в Пловдив в периода преди Освобождението до 20-те години на ХХ век. Пълният списък  включва имената на Елиас Армин, Дмитрий Ермаков, Николай&Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, Димитър Жилков, Димитър Карастоянов, Хенри Багдасарян, Христо Папухчиев, Вацлав Велебни, Атанас Бакларов, Стоян&Георги Кацарови, Андрей Андреев, Марин Цачев, Хенрих Хершкович и Хаим Щайнберг. При подбора водещи са уникалността, присъствието на непознати за широката публика имена, работили в Пловдив, фотоси, малко тиражирани или непознати. По различни причини част от снимките са останали неизвестни и дават шанс за преоткриване на събития, лица и места в града, запечатани визуално и съхранени единствено във фондовете на НБ „Иван Вазов“ и Държавен архив – Пловдив. За албума един от най-значимите български художник-фотографи Иво Хаджимишев, който е консултант на изданието, пише в предговора: „Тази умна и полезна за идните поколения книга събира едно по едно късчетата памет за историята на града, а чрез нея и за новородена България“.
Изложбата, предпоставена от издаването на албума, показва 20 пана, разкриващи част от съдържанието му. Тя прави успешен опит да представи духа на „Пловдив през обектива на първите фотографи“.
В откриването на събитието ще участват доц. д-р Михаил Груев – председател на Държавна агенция „Архиви“ - София, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и съставителите на албума и изложбата Димитър Севов, Григор Христев, д-р Петко Георгиев и Антоанета Лесенска.
Изложбата ще може да бъде видяна на 13, 14 и 15 септември 2019 г. от 19.00 до 00.00 ч.